Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Актуелности

Одржано књижевно вече Владимира Пиштала

04.08.2017.

У Великој већници Градске куће вечерас је читалачкој публици представљен роман Владимира Пиштала „Сунце овог дана: Писмо Андрићу“. Аутора овог романа-писма дубоке оданости нашем Нобеловцу, Владимира Пиштала, помоћника покрајинског секретара за културу Зорана Хаџи Лазина, оснивача издавачке куће „Агора“ Ненада Шапоњу, представнике Удружења „Херцеговина“ и присутне љубитеље писане речи у име градоначелника Суботице Богдана Лабана, локалне самоуправе и у своје лично име поздравила је Мирослава Бабић, помоћник градоначелника за област културе.

 11248_1.jpg

– Осећај је чудан док пажљиво бирам речи замишљајући да нас из универзума слуша и гледа Иво Андрић. Да би имали смелости писати Андрићу морамо га добро познавати. Проникнути у ликове његовог стваралаштва баш као што је он пратио ток свести својих јунака. Кроз Писмо Андрићу Владимир Пиштало ствара илузију и замку да је Андрић ту са нама, наш савременик – истакла је Мирослава Бабић.

Она је нагласила да у путопису Пиштала и Андрића путујемо на ћилиму времена од Лисабона, преко Женеве, Берлина, Сарајева, Београда (где је Калемeгдан прамац), до Цариграда и још даље, одмерено и достoјанствено, поштујући све религије и народе.

Сретен Пиштало, председник Завичајног удружења „Херцеговина“, рекао је да је Владимир Пиштало један од најзначајнијих савремених српских књижевника, да је написао три романа и да је за роман „Тесла, портрет међу маскама“ добио престижну НИН-ову награду.

Владимир Пиштало је казао да је привилегија бити у Градској кући у Суботици, која је, како је навео, једно од најлепших здања у Србији. Осврћући се на свој роман „Сунце овог дана:Писмо Андрићу“, истакао је да је то књига коју је писао пет година.

- Увек сам мислио да начин на који се говорило о Иви Андрићу није тачан. Андрић је представљан као сув и рационалан писац, а ја уопште не мислим да је такав, мислим да је жив, много емотивнији Андрић код кога постоји много људске доброте, разумевања за  све људе, јер каже народна пословица ’ко се не да познати гледај га с киме се меша’, а писац  се меша са својим јунацима – рекао је Владимир Пиштало.

Андрићеви јунаци, додао је он, никада нису људи са врха друштва, већ они са дна, који често не знају да се изразе и неми пролазе кроз живот, те он говори уместо њих.

– Желео сам да осветлим тог Андрића који воли сунце, игру, шале, има посебно око за жене, види кроз страст која нас често води на странпутицу, али без које не бисмо видели живот – објаснио је Владимир Пиштало.

Публику у Великој већници кроз књижевно вече водио je Ненад Шапоња који је истакао да је ово друго издање романа „Сунце овог дана: Писмо Андрићу“ и да је прво продато за само неколико дана.

 

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
Рођени, венчани и преминули
Узми рачун и победи
ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
 Razvojni fond Vojvodine
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Informator
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја