Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
Вести

Оснаживање породице у Градском удружењу за помоћ особама са аутизмом

24.06.2017.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, и чланови Градског већа задужени за области социјалне заштите и образовања, Илија Ђукановић и Наташа Алексић, посетили су Градско удружење за помоћ особама са аутизмом „Аутизам“, из Суботице. Ресорно министарство је у оквиру годишњег конкурса за унапређење положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији, у 2017. години подржало активности овог удружења са 426.000 динара за пројекат „Оснаживање породице као вид подршке особама са аутизмом“, којим су предвиђене активности у оквиру дневних боравака особа са аутизмом, индивидуалних и групних третмана са психологом, и групних радионица и саветовања чланова породица особа са аутизмом.

11166_1.jpg 

Министарство је показало у претходне три године велику заинтересованост за пројекте из Суботице и издвојило више од два милиона евра, рекао је Ненад Иванишевић.

– Током јула требало би да распишемо јавну набавку за изградњу амбуланте на Прозивци и фискултурне сале у ОШ 'Ђуро Салај', а очекујемо да ћемо ускоро са градоначелником Суботице и представницима УСАИД-а да почнемо разговоре о првој фази изградње зграде објекта Хитне помоћи у Суботици. То показује колико су Влада и министарство посвећени потребама грађана Суботице – казао је Иванишевић.

Суботичка локална самоуправа је путем конкурса за друштвено хуманитарни рад за 2017. годину определила 388.000 динара за рад овог удружења, и то за два пројекта: „Иза дуге“ и „Упознајмо аутизам“, истакао је Илија Ђукановић.

– За пројекат 'Иза дуге' опредељено је 260.000 динара и ради се о дневним активностима удружења кроз различите креативне и рекреативне радионице, за чланове удружења, децу и родитеље. Други пројекат 'Упознајмо аутизам' реализоваћемо кроз израду радних свесака и вежбанки, посету удружења основним школама кроз разне едукације и семинаре и израду краткометражног филма о удружењу и особама са аутизмом – рекао је Ђукановић.

Председница ГУ „Аутизам“, Сузана Скендеровић, захвалила се ресорном министарству и представницима града Суботице на подршци и подвукла да нико не зна како је „живети са аутизмом“.

Истакла је да је реч о пројекту који има за циљ оснаживање родитеља кроз дневне активности у наредна четири месеца (од 8 до 15 часова), да ће овде бити сигурно место где ће родитељи моћи да доведу дете и обаве своје активности, било да су запослени или незапослени, и да ће око четрдесеторо деце у стању аутизма моћи да учествује у различитим креативним радионицама.

– Деца ће овде учити да припремају ручак, спремају просторије и све остале активности, јер желимо да их осамосталимо за живот. Имамо психолошке радионице за родитеље, психолошке, логопедске и дефектолошке третмане за децу. Морамо дати снагу родитељима да се боре, да деца што дуже остану у породицама да не би завршила у институцијама – нагласила је Сузана Скендеровић.


КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Informator
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја