Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
Актуелности

Радови на Синагоги теку планираном динамиком

07.04.2017.

Градоначелник Суботице, Богдан Лабан, председник Скупштине АП Војводине, Иштван Пастор, и председник Савеза јеврејских општина Србије, Роберт Сабадош, обишли су данас радове на санацији, реконструкцији и рестаурацији унутрашњости суботичке Синагоге. За реализацију овог пројекта Влада Мађарске обезбедила је 2,1 милиона евра.

10958_1.jpg 

Уз констатацију да радови теку планираном динамиком и да су средства за адаптацију и унутрашње уређење објекта обезбеђена, градоначелник Лабан је рекао да је јавна набавка за реконструкцију Синагоге, коју је Град Суботица расписао пре месец дана, завршена и да ће у оквиру тог пројекта инвестиционог одржавања крова бити замењени дотрајали бакарни лимови на великој и четири мале куполе на Синагоги.

- Интересовање људи који желе да обиђу овај велелепни објекат је велико, тако да ће се након  реконструкције Синагоге обогатити понуда Суботице као туристичке дестинације већ препознатљиве по бројним објектима саграђеним у стилу сецесије. Радимо на обнови свих наших објеката, а суботичка локална самоуправа ће уз помоћ Покрајине и Владе Републике Србије успети да реализује и неке друге пројекте – нагласио је Богдан Лабан, изражавајући истовремено захвалност Влади Мађарске која је, како је рекао, издвојила значајна средства да би се овај пројекат и завршио.

Иштван Пастор је казао да га радује што су шансе потпуно реалне да до краја ове године суботичка Синагога поново засија у старом сјају и да мисли да ће то бити један драгуљ, не само Суботице него и у региону, битан, како је навео, и због духовног живота овдашње јеврејске заједнице.  

Желим да се захвалим Мађарској Влади што је одвојила веома значајна средства да се унутрашњост Синагоге реконструше, истакао је Пастор, и додао да се захваљује и Граду Суботици што је у годишњем буџету обезбедио довољно средства за поправку куполе.

– Захваљујем се Мађарском националном савету и Генералном конзулату Мађарске у Суботици који су перманентно присутни у решавању оперативних ствари и изузетно активни у обезбеђивању свих услова да се посао оконча до краја. Потпуно сам убеђен да ће се то десити. Велико задовољство причињава ми то што сам и у претходном периоду, и у овом моменту, један од учесника овог напора – подвукао је Иштван Пастор.

Догађају су присуствовали и генерални конзул Генералног конзулата Мађарске у Суботици, Јанош Бабић, и Јене Хајнал, председник Националног савета мађарске националне мањине.

Радови на санацији, реконструкцији и рестаурацији унутрашњости Синагоге требало би да се заврше до  31. децембра 2017. године.

10958_2.jpg


КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
Рођени, венчани и преминули
Узми рачун и победи
ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
 Razvojni fond Vojvodine
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Informator
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја