Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
Актуелности

Буњевци обележили Дан великог прела

02.02.2017.

Буњевачка национална мањина вечерас је, у ресторану „Спартак”, прославила један од своја четири национална празника – Дан великог прела. У оквиру свечаности, по традицији, изабрана је најлепша прељска песма, као и најлепша преља. Организатор манифестације био је Национални савет буњевачке националне мањине (НСБНМ).

10816_1.jpg 

Председница НСБНМ, Сузана Кујунџић Остојић, изјавила је, тим поводом, да Дан великог прела Буњевци обележавају у знак сећања на 2. фебруар 1879. године, када су обучени у свечану буњевачку ношњу изашли у јавност са жељом да покажу своје постојање и понос на своје порекло

– Данас се сећамо наших предака који су се 1879. године први пут јавно окупили, обукли буњевачке ношње и тадашњој Аустроугарској казали, данас је Марин дан, а ово смо ми Буњевци. Лепо је кад се негује традиција и кад после толико дуго година нисмо заборавили ни ко смо, ни шта смо  – рекла је Сузана Кујунџић Остојић.

Обележавању празника Буњеваца присуствовали су изасланик председника Србије Недељко Тењовић, саветник премијера Гојко Радић, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине Михаљ Њилаш, градоначелник Суботице Богдан Лабан, представници Буњеваца у Мађарској и бројни гости и пријатељи НСБНМ.

Тењовић је рекао да су Буњевци, иако им је то много пута било забрањивано од како су дошли на ове просторе, уз доста мука, снаге и упорности успели да сачувају своје обичаје, веру и језик и остану своји, посебни и препознатљиви.

 10816_2.jpg

– Дан који се некада обележавао само по кућама и салашима, данас окупља људе у великом броју. То што су се до данас одржале многе националне мањине говори и да их је Србија искрено и матерински пригрлила, да чува све националности и њихове посебности увек посебно истичући да су њени грађани различите вере и културе њено највеће богатство – нагласио је Недељко Тењовић.

Покрајински секретар Михаљ Њилаш је казао да је из покрајинског буџета за националне савете обезбеђено 60 милиона динара и да ће део тих средстава припасти и Националном савету буњевачке националне мањине.

10816_5.jpg 

Градоначелник Суботице Богдан Лабан је изразио задовољство што је вечерас у прилици да заједно са припадницима буњевачке националне мањине прослави њихов национални празник – Дан великог прела и честита им што су успели да сачувају сећање на овај стари обичај окупљања и весеља, први пут одржан пре 138 година.

Буњевци су тада, додао је, први пут јавности хтели да покажу раскош својих ношњи и лепоту игара, уз звуке тамбурица, али и да су једна организована и достојна уважавања национална заједница.

10816_3.jpg

– Суботичка локална самоуправа је, као и до сада, помагала све националне заједнице и то ће чинити и убудуће - поручио је градоначелник Лабан.

На вечерашњој манифестацији, по традицији, изабрана је најлепша прељска песма, као и најлепша преља. Ове године то је песма Габријеле Диклић „Прело је наше благо“, док је од 12 девојака за најлепшу, која је уједно и најлепше понела народну ношњу, изабрана Александра Вуковић (17), ученица суботичке Гимназије „Светозар Марковић“ и чланица КУД „Братство Жељезничар“. Њена прва пратиља је Ивана Дулић, а друга Ивана Бранчић.

10816_4.jpg КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Informator
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја