Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Буњевци обележили Дан великог прела

02.02.2017.

Буњевачка национална мањина вечерас је, у ресторану „Спартак”, прославила један од своја четири национална празника – Дан великог прела. У оквиру свечаности, по традицији, изабрана је најлепша прељска песма, као и најлепша преља. Организатор манифестације био је Национални савет буњевачке националне мањине (НСБНМ).

10816_1.jpg 

Председница НСБНМ, Сузана Кујунџић Остојић, изјавила је, тим поводом, да Дан великог прела Буњевци обележавају у знак сећања на 2. фебруар 1879. године, када су обучени у свечану буњевачку ношњу изашли у јавност са жељом да покажу своје постојање и понос на своје порекло

– Данас се сећамо наших предака који су се 1879. године први пут јавно окупили, обукли буњевачке ношње и тадашњој Аустроугарској казали, данас је Марин дан, а ово смо ми Буњевци. Лепо је кад се негује традиција и кад после толико дуго година нисмо заборавили ни ко смо, ни шта смо  – рекла је Сузана Кујунџић Остојић.

Обележавању празника Буњеваца присуствовали су изасланик председника Србије Недељко Тењовић, саветник премијера Гојко Радић, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине Михаљ Њилаш, градоначелник Суботице Богдан Лабан, представници Буњеваца у Мађарској и бројни гости и пријатељи НСБНМ.

Тењовић је рекао да су Буњевци, иако им је то много пута било забрањивано од како су дошли на ове просторе, уз доста мука, снаге и упорности успели да сачувају своје обичаје, веру и језик и остану своји, посебни и препознатљиви.

 10816_2.jpg

– Дан који се некада обележавао само по кућама и салашима, данас окупља људе у великом броју. То што су се до данас одржале многе националне мањине говори и да их је Србија искрено и матерински пригрлила, да чува све националности и њихове посебности увек посебно истичући да су њени грађани различите вере и културе њено највеће богатство – нагласио је Недељко Тењовић.

Покрајински секретар Михаљ Њилаш је казао да је из покрајинског буџета за националне савете обезбеђено 60 милиона динара и да ће део тих средстава припасти и Националном савету буњевачке националне мањине.

10816_5.jpg 

Градоначелник Суботице Богдан Лабан је изразио задовољство што је вечерас у прилици да заједно са припадницима буњевачке националне мањине прослави њихов национални празник – Дан великог прела и честита им што су успели да сачувају сећање на овај стари обичај окупљања и весеља, први пут одржан пре 138 година.

Буњевци су тада, додао је, први пут јавности хтели да покажу раскош својих ношњи и лепоту игара, уз звуке тамбурица, али и да су једна организована и достојна уважавања национална заједница.

10816_3.jpg

– Суботичка локална самоуправа је, као и до сада, помагала све националне заједнице и то ће чинити и убудуће - поручио је градоначелник Лабан.

На вечерашњој манифестацији, по традицији, изабрана је најлепша прељска песма, као и најлепша преља. Ове године то је песма Габријеле Диклић „Прело је наше благо“, док је од 12 девојака за најлепшу, која је уједно и најлепше понела народну ношњу, изабрана Александра Вуковић (17), ученица суботичке Гимназије „Светозар Марковић“ и чланица КУД „Братство Жељезничар“. Њена прва пратиља је Ивана Дулић, а друга Ивана Бранчић.

10816_4.jpg European City of Sport

ПОПИС 2022Избори за чланове националних саветаSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеМедија-центар и ПротоколLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града СуботицеПлан Развоја АП ВојводинеЛокална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура СуботицеПрограма развоја туризма

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената

Informator

Јавно достављање

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података

 

festivals("$this->lg"); ?>