Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
Вести из културе

„Суботица и Нанси: Сецесија на два различита дела континента“

17.11.2016.

Предавање и презентација „Суботица и Нанси: Сецесија на два различита дела континента“ у организацији Међуопштинског завода за заштиту споменика културе из Суботице одржана је данас у Српском културном центру у Паризу, уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије. Архитектура сецесије повезује градове Суботицу и Нанси, који се налазе на два различита краја европског континента и заједно са још oкo 20 градова чине Мрежу градова сецесије. Презентација је имала за циљ да пренесе заједништво у уметности сецесије уткане у визуелни идентитет оба града.

10647_1.jpg

Након уводне речи Неде Џамић, историчара уметности – конзерватора из Међуопштинског завода за заштиту споменика културе Суботица  о граду Суботици, раду Међуопштинског завода за заштиту споменика културе и Мрежи градова сецесије у којој се Суботица налази од 2013. године приказан је кратак филм о архитектури сецесије у Суботици у издању Диновизије са музиком Лајко Феликса.

Даљи програм је осмишљен у форми предавања у коме је Гордана Прчић Вујновић, архитекта – конзерватор из Међуопштинског завода за заштиту споменика културе  представила  архитектуру сецесије у Суботици уз фотографије Градске куће, Синагоге, сецесијског комплекса на Палићу,  стамбене палате Ференца Рајхла, палате Микше Деметера  и бројних других сецесијских објеката чији је аутор Жељко Вукелић. Да сецесија није била само доминанта у архитектури, него да је имала и водеће место у дизајну (намештаја, стакла, керамике...) говорила је Валери Томас, конзерваторка из Музеја Школе Нанси, вила Мажорел, представљајући Нанси школу као пример француског ар нува.

Поред филма и презентације, овај догађај је пратио и двојезични каталог  у издању МЗЗСК Суботица са преводом Зорице Мандић, професора француског језика.

Публика која се одазвала у лепом броју показала је велико интересовање према овој уметности у Суботици и Нансију, те је презентацију пратио живи разговор између публике и учесника. Публика је била мешовита, били су ту и житељи Париза пореклом из Србије. Велику је част учесницима приредила Клод Мандрат, новинарка из Бордоа која истражује и пише о сецесији, а посебну област њеног интересовања чини уметност Жолнаи керамике, која је из Бордоа допутовала искључиво ради предавања.

Предавање и разговор је вођен уз превођење Николе Летићa, сарадника за културне делатности у  Срспком културном центру.

Предусретљивост и љубазност Славице Петровић,  директора-министра саветника, Николе Летић, сарадника за културне делатности, Наташе Вељковић, Миљане Ђорђевић, стажиста Српског културног центра, као и присуство Александра Токовића, директора МЗЗСК из Суботице омогућили су да овај догађај  протекне у пријатној атмосфери.

10647_2.jpg  

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Informator
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја