Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
Вести

Најављено обележавање Међународног дана сећања на преминуле од АИДС-а

11.05.2016.

Под слоганом „Укључи, научи, оснажи“ Србија ће у недељу 15. маја 2016. обележити Међународни дан сећања на преминуле од АИДС-а и тако ће се по 13. пут прикључити највећем покрету светске заједнице у борби за крај ХИВ епидемије. Овај меморијал се сваке године у трећој недељи маја у већини земаља у свету обележава од 1983. године. Међународни дан сећања на преминуле од АИДС-а је глобални догађај који спроводи активна мреже људи који учествују у одговору на ХИВ, укључујући и људе који живе са ХИВ-ом и АИДС-ом и кључне популације, а у знак сећања на оне који су умрли од АИДС-а, као и да би се показала солидарност са људима који живе са ХИВ-ом, подигла свест у друштву, смањила стигма и дискриминација и дала нада новим генерацијама.

10132_1.jpg 

Процењује се да у овом тренутку једна од три особе, од преко 3.000 људи у Србији који живе са вирусом хумане имунодефицијенције познатим по скраћеници ХИВ, не зна да је инфицирана овим вирусом. Од почетка епидемије (1985. године) до краја 2015. године у нашој земљи је регистровано 3.312 особа инфицираних ХИВ-ом од чега је преко хиљаду умрло од АИДС-а. Према званично доступним подацима, у Србији тренутно живи око 2.300 особа инфицираних ХИВ-ом, а број људи код којих је дијагностификована ХИВ инфекција током 2015. године је за 37 одсто већи него 2014. (178 у односу на 130 особа) и то је највећи број новодијагностификованих од 1987. године. Процењује се да у нашој земљи још око 1.100 особа не зна да је инфицирано ХИВ-ом.

Начелница Центра за превенцију и контролу болести у Заводу за јавно здравље др Драгица Ковачевић Берић је, на данашњој прес-конференцији у Медија-центру у Градској кући, изјавила да је од почетка епидемије у Севернобачком округу регистрована 61 инфицирана особа, од којих је 34 оболело, а 12 умрло.

– Само у току прошле године регистровано је 7 нових случајева инфицираних ХИВ-ом, од укупно 165 тестираних. Када погледамо структуру инфицираних, највећи број чине особе мушког пола, чак 87 одсто. Стваран број инфицираних особа није познат зато што је и даље веома мали број тестираних – истакла је др Драгица Ковачевић Берић.

Држава Србија се на свим нивоима власти у последње време много ослања на помоћ организација цивилног друштва које се баве питањима ХИВ/АИДС-а, нагласио је члан Градског већа задужен за област социјалне заштите Милимир Вујадиновић, и додао да Град Суботица активно учествује у програмима превенције ХИВ-а и континуирано подржава рад и активности суботичког удружења грађана „Став +“, пружајући и помоћ у финансирању и суфинансирању пројеката ове организације.

– Град Суботица је за пројекте УГ ’Став +’ прошле године издвојио 120.000 динара. Локална самоуправа ће, највероватније, и у 2016. години подржати рад овог удружења, односно обезбедити одређена средства за суфинансирање европског пројекта у који је путем ’Става +’ укључена и Суботица, а који се тиче стандардизације услуга која се пружа особама које живе са ХИВ/АИДС-ом – рекао је Вујадиновић.    

УГ „Став +“ позивало је све заинтересоване да им се придруже у обележавању Међународног дана сећања на преминуле од АИДС-а које ће се као део глобалне кампање одржати и у Суботици у недељу 15. маја 2016. у 19:00 часова на градском тргу испред свечаног улаза у Градску кућу. У случају лошег времена кампања ће се одржати у атријуму суботичког хотела „Галерија“. Обележавању овог меморијала придружили су се и активисти Канцеларије за младе и Црвеног крста Суботице.

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Informator
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја