Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5

Exchange 5

„Only legal assets are good assets“
„Samo pravno zaokružena javna svojina je dobra javna svojina“
Subotica / Senta

12488_1.jpg

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS), Ministarstvo finansija - Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) označili su 22. januara 2019. godine početak realizacije 18 projekata ukupne vrednosti 3,5 miliona evra, koji će u 48 lokalnih samouprava unaprediti proces upravljanja javnom imovinom. Program finansira Evropska unija iz alokacije za IPA 2014, a sprovodi MDULS u saradnji sa Ministarstvom finansija - Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (ugovornim telom) i SKGO kao implementacionim partnerom.

U projekte u okviru grant šeme programa Exchange 5 uključeno je 48 jedinica lokalnih samouprava, od kojih su 18 grant koordinatori, a ostalih 30 su partneri. Pomenuti program i grant šema deo su IPA 2014, drugog po redu programa koji se sprovodi po decentralizovanom sistemu upravljanja fondovima EU.

Kao jedan od najvećih izazova modernog strateškog planiranja i analize potreba u urbanim sredinama Grad Subotica i Opštinska uprava Senta prepoznali su neusaglašenost evidencije i stanja na terenu. Ovo dovodi do mnogih problema kao što su izgubljeni prihodi, neredovna održavanja koja vode u propadanje građevina, manjak projektno tehničke dokumentacije za bolje iskorištenje javne svojine, ali i smanjenu mogućnost socijalnog delovanja na lokalu i sveukupnog haotičnog stanja u urbanističkom planiranju.

Grad Subotica odlučio je da sve svoje kapacitete kroz ovaj projekat fokusira na legalizaciju (ozakonjenje) objekata koji imaju izuzetan javni značaj, u cilju budućeg ulaganja u iste zarad poboljšanja uslova života stanovnika na teritoriji grada. Raspolaganje javnom imovinom nije veliki problem u Subotici, ali je zato ozakonjenje iste, uvođenje u RGZ i buduća izrada projektno tehničke dokumentacije prepoznata kao goruće pitanje za upravu grada. Na teritoriji grada postoji oko 290 nelegalnih objekata, a kroz ovaj projekat izabrani su kao najvažniji oni koji mogu doprineti gradskom budžetu finansijski, kao i oni koji će doprineti očuvanju kulturnog identiteta grada i unaprediti turističku ponudu. Legalizacija, upis u RGZ i katastar je glavni preduslov za pravilno, dugoročno i kvalitetno raspolaganje nepokretnostima, jer građani pre svega, očekuju preduzetničku inicijativu, ličnu odgovornost i svakodnevna poboljšanja kvaliteta življenja u lokalnoj zajednici. Kroz ovaj projekat predviđeno je potpuno rešavanje više objekata i lokacija koje su izuzetno značajni. Naime, legalizacija 50 objekata u javnoj svojini Grada Subotica jeste glavni cilj stavljen pred projektni tim koji će rukovoditi procesom od snimanja objekta, izrade elaborata geodetskih radova, izrada katastarsko topografskih planova, izrada projekta geodetskog obeležavanja i elaborata sprovođenja, eventualno brisanje objekta, izrada planova posebnih delova, izrada izveštaja o zatečenom stanju objekta, unošenje u evidenciju i poslovne knjige Grada Subotice i, na kraju, popunjavanje podataka o imovini u Centralnoj bazi podataka.

Pored Grada Subotice, partner na projektu „Samo pravno zaokružena javna svojina je dobra javna svojina“ je i Opština Senta. Detaljnim analiziranjem, dugoročnim planiranjem i velikim iskustvom u projektima, prepoznalli su značajne potrebe svoje lokalne zajednice u temi projektnog zadatka. Po analizama Opštinske uprave Senta tj. Odeljenja za građevinske poslove, Odsek za imovinsko – pravne poslove, na teritoriji Opštine popisano je preko 7000 nelegalnih objekata, od kojih je jedan deo u javnoj svojini. Prema evidencijama RGZ-a, Opština Senta raspolaže sa 1828 objekata, međutim, često se suočavamo sa činjenicom da podaci iz evidencije ne odgovaraju stvarnom stanju na terenu i ta odstupanja su značajna, a pomenuta neslaganja izazivaju nemogućnost domaćinskog postupanja, ispravnog, dugoročnog i preduzetničkog planiranja što se, naravno, očekuje. Stoga, Opština Senta kroz ovaj projekat, kao prioritet za rešavanje prepoznaje problem evidencije, izrade precizne baze podataka i popis imovine. Planirano je precizno sagledavanje stanja 48 objekata, jer zbog tipa objekata koji su nesporno u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, svi oni u ovom krugu neće biti sagledani. To su ulice i putevi. Opština Senta smatra važnim korakom da softver kojim raspolaže, a koji je podesan i relevantan, bude popunjen tačnim i preciznim podacima da bi se, dalje, pristupilo obradi tih podataka, planiranju, ozakonjenju, korištenju ili šta se pokaže kao najpodesnije, pojedinačno za svaki slučaj i njegove potrebe.

Zahvaljujući Exchange programu, kroz projektne aktivnosti, dobro planiranje i implementaciju postignutog očekujemo da maksimalno ispoštujemo naziv našeg projekta, jer smatramo da je to jedini ispravan i održiv put. Zato se i vodimo rečenicom - Samo pravno zaokružena javna svojina je dobra javna svojina!

Ugovor o dodeli bespovratnih sredstava između Vlade Republike Srbije (Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU), Grada Subotice i Opštine Senta je potpisan 21.12.2018. godine. Ukupan budžet projekta je 240.095,00 EUR, iznos bespovratnih sredstava jeste ukupno 181.343,75 EUR (75,53%). Budžet Grada Subotica jeste 163.600,00 EUR a Senta 76.495,00 EUR.

European City of SportИзборна комисија Града СуботицеPOPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Medija-centar i ProtokolLAP LAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticePrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

InformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице

 

Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>