Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Szabadka A-tól Zs-ig

V

A Városháza Szabadka legnagyobb és valószínűleg legszebb épülete 1910-ben épült Komor Marcell és Jakab Dezső budapesti műépítészek tervei alapján, a magyar szecesszió stílusában. 76 méter magas, alapterülete 5838 négyzetméter.
Napjainkban a közigazgatási hivatalnak, a múzeumnak, a történelmi levéltárnak és számos üzletnek és banknak ad otthont.

Városi Könyvtár - a város főterén álló épület a homlokzatán barokk erkélyt tartó két atlasszal 1897-ben épült neobarokk stílusban, Raichle Ferenc tervei alapján. Egykor városi kaszinóként működött, ma gazdag, mintegy 280.000 címet számláló könyvanyaggal rendelkező könyvtár.

A városkapitány-ház – pontosabban Luka Sučić városkapitány egykori háza közvetlenül a Ferencesek temploma mellett áll. Szabadka legöregebb háza, a 18. század közepén épült az ún. vidéki barokk stílusában.

Vermes Lajos (1860-1845.), palicsi arisztokrata, a palicsi sportjátékok atyja, amely 14 évvel megelőzte a Pierre de Coubertin által Athénban szervezett első olimpiai játékokat.  A palicsi sportjátékokat télen és nyáron is megszervezték, egészen 1914-ig, a háború kitöréséig. Vermes Lajos volt a Szabadkai Torna-Egylet megalapítója is.

Vértó – kisebb tavacska, tulajdonképpen a Palicsi-tó egyik elrekesztett ága, a tó északkeleti csücskénél. Rajta keresztül folyt le a Palicsi-tó víztöbblete. Egykoron, a nyári kánikulák idején sekély vizében elszaporodtak a vörös algák, piros színűre változtatva a víz színét. Innét kapta a Vértó nevet.

Vigadó: A szecessziós stílusú palicsi Vigadó 1911-ben épült, és több célt is szolgált: a földszinten cukrászda és étterem működött, míg az emeleti termekben mulatságokat és bálokat rendeztek. Az épület elülső részét két nagy, nyitott terasz díszíti, jellegzetes fafaragásokkal. Közvetlenül a Vigadó előtt található a fürdő legkisebb szecessziós építménye, a különleges rendeltetésű zenepavilon.
A 3.300 négyzetméternyi területű Vigadó a Nagy parkban található néhány más épülettel együtt a település kulturális és idegenforgalmi központját képezi. Jelenleg a Vigadó épülete felújítás alatt áll.

Villamos - Villamosközlekedés 1897-től létezett Szabadkán, amit 1974-ben, sok szabadkai polgár sajnálatára beszüntettek. Ma már csak a Rudić utca sarkán álló, kávézóvá átalakított villamos emlékeztet bennünket azokra az elmúlt időkre.

Vitrázs

Vojnić palota

Vrlić, Subota hadvezér, Cserni Jován (Jovan Nenad) cár kincstartója és nádora, szobra a város főterén látható.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

Ноћ Музеја