Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Szabadka A-tól Zs-ig

Sz

Szabadegyetem – egyike a vezető (nem)formális oktatási és kulturális intézményeknek Szerbiában. Missziója a polgárok életszínvonalának növelése, az „új írásbeliség” elterjesztése és az innovatív programok megvalósítása révén, a társadalom fejlesztése érdekében. 1953-ban alakult Munkásegyetem néven, és a kezdetektől összegyűjtötte a községben, a régióban és az országban működő valamennyi felnőttoktatási intézményt és programot, és a korszerű oktatási technológiák, oktatási programok és jól képzett szakkáderei révén rövid időn belül figyelemre méltó eredményeket ért el. 1992-ben a polgárok igényeinek és a korszerű felnőttoktatási irányzatoknak megfelelően Szabadegyetemmé alakult át.

Szabadkai filharmónia, 1908-ban alakult meg, számos koncertet tartott világszínvonalú művészek, szólisták együttműködésével. Az utóbbi évtizedekben a neves zenészek elhagyták városunkat, így a Filharmónia kénytelen szerényebb keretek közé szorítani tevékenységét.

Szabadkai Tejüzem – A tejfeldolgozó és tejtermékeket gyártó Szabadkai Tejüzem Rt. 1955-ben alakult. 2003-tól a Bambi, a Knjaz Miloš és az Imlek üzemekkel együtt a Danube Foods Group keretében működött.
A Tejüzem missziója, hogy fogyasztóinak egészségügyileg biztonságos és jó minőségű tejtermékeket nyújtson, jövőképe pedig, hogy Szerbia vezető tejüzemévé váljon.
316 dolgozót foglalkoztat.

Sarić, Ivan (Szárits János) (1876-1966), ismert szabadkai sportoló. Versenyzett kerékpáron, motorkerékpáron és gépkocsin is. Vidékünkön elsőként, 1910-ben saját tervezésű repülőjével a levegőbe emelkedett. A repülő ülését ma is őrzik a surčini Légi múzeumban. Repülőgépet először Párizsban látott 1909-ben, 1917-ben pedig egy helikopter-modellt is készített, amely a próbarepülésen kiváló eredményt ért el.

Szecesszió – Szabadkára jellemző stílusirányzat. Gazdag polgárai, abbéli törekvésükben, hogy szépségben fölülmúlják a kor szokványos akadémizmusát, a 20. század elején szabad utat engedtek az új művészet és a szecessziós építészet beáramlásának. Szabadka új arculatának kialakításában a legjelentősebb szerepet Lechner Ödön, Raichle Ferenc, Komor Marcell és Jakab Dezső építészek játszották, stilizált virágokkal, népi motívumokkal, kovácsoltvassal, színekkel és kerámia elemekkel díszítve a várost. A mai kor építészei a modern építészeti elemeket ötvözik a hagyománnyal, mint például a város központjában 1985-ben Zsolnay kerámiából épült zöld szökőkút esetében, amely formáiban a szecesszióra emlékeztet.

Szent Rókus templom 1896-ban épült Szabadka déli városrészén, neogótikus stílusban.

Szent Rókus kápolna – Szabadka polgárai építették 1738-ban, a kolerajárvány áldozatainak emlékére 1884-ben Macskovics Titusz tervei alapján felújították.

Szenta – Szabadka egyik déli városrésze, a Zentai út és a Radić fivérek utcája között, a Szent György templom környékén. Itt haladt át a régi zentai út a Puskin térről a zentai kapun át. Ezen a földesúton ma is el lehet jutni Zentára.

Spartak – Jovan Mikić (1914-1944.) a szabadkai partizánosztag parancsnoka és egykori jugoszláv válogatott atléta. 1932. és 1939. között a legjobb öttusázó, tíztusázó, ugró, diszkoszvető és gerelyvető volt. 1944. október 10-én, Szabadka felszabadulásának napján a szabadkai vasútállomáson egy magyar katona sebesítette halálra.

Stantić, Đuro (Sztantics György) (1878-1918) az első szabadkai sportoló, világbajnok és olimpiai bajnok.

Szúnyog csárda, a Ludasi-tó partján, csodálatos természeti környezetben várja a vendégeket. A csárdában a halászlé, halpaprikás és más halspecialitások mellett hagyományos ételeket is készítenek.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

Ноћ Музеја