Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Szabadka A-tól Zs-ig

K

Kér Szabadka déli városrésze, magasabb földhát, amelyet északról a hajdani Gát-tó és a Gátnak nevezett völgy, keletről pedig a Mlakának nevezett széles völgy határol. Valószínűleg azzal a Kér településsel azonosítható, melyet a Kér törzsbeliek foglaltak el a honfoglalás idején, és amelyet 1113-ban III. Béla király, anyja adományát megújítva a székesfehérvári ispotályos kereszteseknek adományozott.

Kiš, Danilo (Kiss Dániel): a vidék egyik legtermékenyebb és legtöbb elismerésben részesült írója 1935. február 22-én született Szabadkán, Kiss Ede magyar zsidó és a montenegrói Milica Dragićević fiaként. 1942-ig szüleivel Újvidéken él, itt végzi el az első osztályt, majd a család Magyarországra költözik, s itt fejezi be az általános iskolát és a gimnázium első két évét. Apját 1944-ben Auschwitzba hurcolták, a család megmaradt része pedig, a Vöröskereszt közvetítésével a montenegrói Cetinjébe költözik, ahol Kiš elvégzi iskoláit. 1954-ben beiratkozik a Belgrádi Bölcsészettudományi Karra, ahol 1958. szeptemberében diplomázik, mint az első diák, aki összehasonlító irodalomtudományt végez.
Ebben az időben már több műve megjelent.
Első munkáit 18 évesen publikálta, még 1953-ban, később megjelent jelentősebb művei: a Bašta, pepeo (Kert, hamu) és a Peščanik (Fövenyóra) regényei, novelláskötetei, a Rani jadi (Korai bánat), a Grobnica za Borisa Davidoviča (Borisz Davidovics síremléke), az Enciklopedija mrtvih (Holtak enciklopédiája), a Lauta i ožiljci (Lant és sebhelyek), valamint esszékötetei: a Po-etika, a Život i literatura, stb.
Kiš egyike a legtöbbet fordított íróinknak, számos rangos hazai és külföldi irodalmi díjat kapott, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia levelező tagja volt. 1989-ben hunyt el Párizsban.

Kolevka gyermekotthon – a Jašo Ignjatović utca 6. alatt található. Bár az első önálló árvaházat 1903-ban alapították, Szabadkán már ezt megelőzően is gondoskodtak az árva gyermekekről. 1900-től a budapesti Magyar Állami Árvaház részlegeként működött egy otthon, de a városatyák és a nőegyletek évtizedekkel korábban is igyekeztek megoldani ezt a problémát. Az árvaház életében új fejezet kezdődött a háborút követő években, mikor az árva gyermekek száma hirtelen megnőtt. Az árvaház ekkor vette fel a Kolevka gyermekotthon nevet. Ma a Kolevkában többnyire egészségügyi nővérek dolgoznak. Az intézmény kapui nyitva állnak mindazok előtt, akik látogatni kívánják a gyermekeket, vagy hétvégenként elviszik őket családjukba, ami a személyzet azon törekvéseinek eredménye, hogy minél családiasabb körülményeket teremtsenek az otthonban élő gyermekek számára.

Korzó – a városi sétányt többnyire a magyar szecesszió stílusában épült, gyönyörű homlokzatú épületek övezik, melyek a felújítás után ismét eredeti fényükben pompáznak. A szabadkai korzó a város kereskedelmi és kulturális központja: egyik végén a Népszínház, a másikon, pedig a Gyermekszínház épülete található, közöttük pedig számos bank, üzlet és kávézó működik, a terebélyes hársfák árnyékában.

Közgazdasági Kar – 1960. május 18-án alakult, s fennállásának ötven éve alatt egy korszerű oktatási és tudományos intézménnyé fejlődött, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy mindig nyitott volt az oktatásban és a tudományban jelentkező új irányzatok előtt. A kar fő tevékenysége a gazdasági szakemberek, jövőbeli menedzserek képzése. A tudomány világviszonylatban elért eredményeivel összehangolt tananyag, magasan képzett oktatók, valamint korszerű munkamódszerek és technikai-laboratóriumi felszerelés alkalmazása színvonalas ismereteket szavatolnak az ügyviteli gazdaságtan, a tudományos munkára való felkészültség és a legösszetettebb gazdasági problémák gyakorlati megoldása terén.
Alapításától napjainkig a Szabadkai Közgazdasági Karon több mint 10.000 hallgató szerzett oklevelet, több mint 300 szerzett magiszteri címet és mintegy 120 személy védte meg doktori értekezését.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

Ноћ Музеја