Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
Суботица од А до Ш

K

Корзо је главно градско шеталиште. Прелепе фасаде, углавном у стилу китњасте мађарске сецесије, данас су реконструисане и поново су у пуном сјају. Суботички корзо је пословни и културни центар града: на једном крају је Народно позориште, на другом Дечије позориште, а између њих банке, продавнице, баште кафеа, а раскошне липе пружају се целом његовом дужином.

Катедрала свете Терезе Авилске грађена је од 1773. до 1798. године. Ова барокна грађевина почета је по пројекту пештанског зидара Ференца Кауфмана, а завршена по пројекту Адама Хаислера из 1783. У народу позната као Велика црква, посвећена је заштитници Суботице, св. Терези Авилској (1515-1582.), кармелићанки из Шпаније, књижевници и великом реформатору свог реда. Њен лик је на градском печату у повељи о проглашењу Суботице камералном вароши 1743. године, а затим и на грбу слободног краљевског града. Главни олтар је завршен 1804. године, а сат у торњу постављен је 1840. године.

Керска црква светог Роке подигнута је 1896. године у неоготском стилу.

Капела св. Роке подигнута је од стране Суботичана 1738. године, у знак сећања на жртве епидемије куге. Реконструисана је 1884. по пројекту Титуса Мачковића.

Кер је јужни део града, висока греда изнад старог Гатског језера и ниске долине Млаке. Име Кер вероватно је добио по припадницима племена Кер који су заузели место у време доласка Мађара у ове крајеве. Обнављајући донацију своје мајке, краљ Бела III даровао је Кер 1113. године болничким крсташима из Секешфехервара.

Крваво језеро је мало језеро настало преграђивањем североисточног вршка Палићког језера и у њега су отицале сувишне воде Палића. Некада давно, у време летњих жега, у његовим плитким водама размножавале су се црвене алге, па је због црвене боје и добило име – Крваво језеро.

„Колевка“ – Суботица је дом за децу и омладину, смештен у улици Јаше Игњатовића 6. Збрињавање деце без родитеља у Суботици не почиње оснивањем сиротишта 1903. године, како би се могло помислити. Званично сиротиште постоји од 1900. године, а градски оци и женска удружења покушавали су да реше овај проблем и деценијама пре тога. Дом за децу "Колевка" као дан оснивања обележава 1. мај 1903. године, када је Сиротиште у Суботици осамостаљено од државног сиротишта у Будимпешти. Ново поглавље живота овог дечијег дома почиње у тешким послератним условима када се нагло повећава број незбринуте деце и сирочади. Тада овај дечији дом добија назив "Колевка“. Данас у „Колевци“ углавном раде медицинске сестре. Дом је широм отворен за све који желе посетити децу, или их водити преко викенда у своје породице, што је један од резултата настојања да живот деце у дому што више личи на породични.

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Informator
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја