Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB

Питајте градоначелника


Ново питање
На овим страницама господин Богдан Лабан, градоначелник Суботице, одговара на Ваша питања.
Zoran, kzoran@tippnet.rs Srbija
06.03.2018. 21:01:11
Poštovani, već nekoliko puta je direkciji za izgradnju grada i mesnoj zajednici ukazivano na problem stanara ulica Kizura Ištvana iza stambenih brojeva 11-13 kao i okolnih zgrada gde se po izjavio odgovornog lica direkcije nalazi " park" koji je sve samo ne park, park blata. Navedeni "park" je potrebno hitno rešiti, obezbediti potreban broj parking mesta za stanare zgrada, ili omogućiti izgradnju garaza ili sl. Obracali smo se direkciji, ali smo dobili odgovor da je to "park" i time se završava njihovo postupanje. Ta javna površina je blatnjava, neuređena. Molimo Vas da upoznate nadležni organ koji je zadužen za sanaciju problema u vezi navedenog jer smo mi bezuspešno pookušavali više puta. Hvala na razumevanju u ime gupe stanara ove stambnene zgrade

Poštovani,

Pretvaranje pomenute, trenutno degradirane, zelene površine, u prostor za parking ili garažu, nažalost, nije moguće uraditi. Planom generalne regulacije VII – za naselje Kertvaroš, Sl. list Grada Subotice 12/2014. postojeći predmetni prostor je predviđen za javnu zelenu površinu.

Uništena zelena površina će ove godine biti rekonstruisana, tako da će svi stanovnici toga kvarta, a pogotovo deca i stariji, imati višestruke koristi od toga.

Za eventualnu prenamenu prostora u parking ili garaže potrebno je da se sa vašom inicijativom obratite „Javnom preduzeću za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje“ Subotica.

S poštovanjem

Kabinet gradonačelnika

 


CONKA LASLO, csonkaadi8@gmail.com SRBIJA
09.12.2017. 10:55:09
POSTOVANI!PITANJE DALI SU PREUZETI MERE KRADJE BAZENA I PRETECIH OBJEKATA?AKO JESU U KOJO JE FAZI?DALI JEM OGUCE DA I TEMELJ UKRADEN OD KUCA NA PROSTORU BAZENA?

Poštovani,

U vremenu kada su izvršene protivzakonite radnje u vezi sa predmetnom nekretninom, tadašnji korisnik ili vlasnik iste je trebalo da podnese prijavu Policijskoj upravi, a Grad Subotica će u skladu sa mogućnostima preko nadležnih Službi preduzeti potrebne radnje radi uređenja predmetne lokacije.

S poštovanjem,

Kabinet gradonačelnika

 


Sanela, Sanela.skenderovic024@gmail.com Srbija
08.12.2017. 13:25:37
Poštovani, predala sam 27.10.2017. Zahtev za jednokratnu novčanu pomoć trudnicama i još uvek nije stiglo rešenje iz opštine. Moje pitanje je: koliko dugo se čeka na rešenje i kad možemo da očekujemo isplatu ?!

Poštovana,

Za donošenje rešenja za jednokratnu pomoć trudnicama po Zakonu o opštem upravnom postupku rok je  60 dana od dana podnošenja zahteva. Isplata se vrši prema redosledu predavanja zahteva u skladu sa prilivom sredstava u budžet Grada. 

S poštovanjem,

Kabinet gradonačelnika

 

 


Branko, vcusluge@gmail.com Srbija
31.10.2017. 23:04:49
Poštovani, Imam problem otežanog obavljanja delatnosti zbog loše infrastrukture. Bavim se poljoprivredom i osnovni prihod porodično gazdinstvo ostvaruje od proizvodnje i prodaje mleka, kamion koji vrši prevoz do mlekare sve teže može da pristupi poljoprivrednom gazdinstvu, ulica je u dosta lošem stanju a mesna zajednica nije u mogućnosti da omogući ponovno nasipanje kamenom. Da li možete da nas uputite kome da se obratimo i da li postoji mogućnost da se problem reš. Unapred hvala. S poštovanjem

Poštovani,

Potrebno je da se obratite kancelariji Vaše mesne zajednice kako bi predmetnu ulicu uvrstila u listu prioriteta na osnovu koje  se sastavlja program rada Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje za narednu godinu.

S poštovanjem,

Kabinet gradonačelnika


Bojana, vukovicbojana.96@gmail.com Srbija
28.10.2017. 15:56:29
Postovani, predala sam zahtev za jednokratnu novcanu pomoc trudnicama i dobila resenje 29.09.2017. godine, kada mogu ocekivati uplatu? Hvala!

Poštovana,

Isplata za jednokratnu pomoć trudnicama  se vrši prema redosledu predavanja zahteva  u skladu sa prilivom sredstava u budžet Grada, a najviše 60 dana od dana donošenja Rešenja. Trenutno, isplata je izvršena za zahteve predate do 15.09.2017.godine.

S poštovanjem,

Kabinet gradonačelnika

 


zorica medojevic, miroslavmedojevic@yahoo.com subotica
25.10.2017. 11:09:29
Poštovani. Sa suprugom sam kupila kuću 2002 godine u ulici frankopanska br.14 subotica i posjedujem svu dokumentaciju o kupoprodaji.Kuća se nalazi na zajedničkoj parceli sa nekadašnjom filskuturnom salom srednje ekonomske škole kao i ojektom koji je pripadao opštini.kuću nijesmo mogli legalizovati pošto se nalazila na zajedničkoj parceli.pošto je moj suprug dobijo posao u opštini Mojkovac u Crnoj Gori 2011 godine i ja sam se sa naše dvoje djece privremeno preselila u Mojkovac.U međuvremenu opština Subotica je izvršila povrat imovine Jevrejskoj opštini sa parcelom na kojoj se nalazi i naša porodična kuća.Prilikom povrata ove imovine nas niko nije kontaktirao tako da smo praktično preko noći oduzeta kuca.kuću smo sa teškom mukom kupili pošto smo bili podstanari sa tada šestogodišnjom ćerkom,podižući kredit i pozajmicom pošto moj suprug tada nije radio.Za sve ove godine uredno smo plaćali porez.Molimo Vas da nam pomognete u rešavanju ovog problema.

Poštovani,

Povodom Vašeg pitanja u vezi nepokretnosti u Frankopanskoj ulici br.14, zgrada sagrađena na kat.parc.br.2687/3 KO Stari grad, potrebno je da se obratite Jevrejskoj opštini u Subotici radi regulisanja prava svojine na istoj, ukoliko imate kupoprodajni ugovor.

Ujedno Vas obaveštavamo da Grad Subotica nije učestvovao u postupku restitucije s obzirom da nije ni bio upisan kao vlasnik, niti kao korisnik nepokretnosti već Ekonomska srednja škola "Bosa Miličević", a osnivač srednjih škola je AP Vojvodina.

S poštovanjem,

Kabinet gradonačelnika

 


Stela, stela0405@hotmail.com Srbija
17.10.2017. 18:47:11
Dobar dan, trudnica sam. Podnela sam zahtev 12.09.2017. za jednokratnu novčanu pomoć trudnicama i već sledeće nedelje je stiglo rešenje da je odobreno. Pa me zanima kad će proći uplata? Hvala unapred.

Poštovana, 

Isplata za jednokratnu pomoć trudnicama  se vrši prema redosledu predavanja zahteva  u skladu sa prilivom sredstava u budžet Grada, a najviše 60 dana od dana donošenja Rešenja. Trenutna isplata je izvršena za zahteve predate do 31.08.2017.godine.

S poštovanjem,

Kabinet gradonačelnika

 

 


Milos, milos.bilbija@yahoo.com Serbia
15.10.2017. 12:09:11
Postovani, Interesuje me kada ce se asfaltirati deo ulice Koste Trifkovic, koji je ostao ne asfaltiran?

Poštovani,

Tokom 2017. godine, na teritoriji grada Subotice, izvršena je rekonstrukcija 5,5km ulica, a u skladu sa prioritetima dostavljenim iz kancelarija mesnih zajednica "Javnom preduzeću za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica" i time su realizovane planirane investicije namenjene za rekonstrukciju saobraćajne infrastrukture.
Molimo Vas da se obratite kancelariji mesne zajednice sa problemom rehabilitacije kolovoza u ulici Koste Trifkovića, kako bi "Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica" moglo predmetnu ulicu uvrstiti u plan i program rada preduzeća za 2018. godinu.

S poštovanjem,

Kabinet gradonačelnika

 


petar, petarmamuzic945@gmail.com Srbija
12.10.2017. 08:16:17
Dobar dan ! moje pitanje se odnosi na prelaz preko Želj.pruge za R.Mađarsku kod početka ulice Kosovska od ulice jovana Mikića, toliko izhabana da prelaskom auta preko pruge i dolaska auta iz suprotnoga smera može da dođe do sudara , praktično pruga je neupotrebiva , da ne govorimo o kamuionima koji mogu da se prevrnu svaki čas , molim hitno za intervenciju pre neke nesreće ili nezgode , javljeno u javnoj upravi , međutim to i nadalje nerešeno , Hvala Van unapred , pozzz !!!!!!!

Poštovani,

Na Vaše pitanja koje se odnosi na pružni prelaz kod početka Kosovske ulice od ulice Jovana Mikića odgovor je sledeći:

Predmetni pružni prelaz nalazi u programu rada "Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica" za 2017. godinu, te će isti biti saniran u narednom periodu.

S poštovanjem,

Kabinet gradonačelnika


Damir Reves Sabo, drs978@gmail.com Srbija
07.10.2017. 14:52:16
Poštovani, molio bih za pojašnjenje zašto Subotica nema bioskop? Eurocinema pri Radničkom univerzitetu je amfiteatar sa projektorom, a od Lifke nam je ostala pomoćna bioskopska sala. Hvala na odgovoru!

Poštovani,

Art bioskop “Aleksandar Lifka” je od 2005. godine gradska ustanova kulture posvećena filmskoj i video umetnosti. Ova ustanova kulture i danas ima namenu bioskopa sa programskom opredeljenošću ka negovanju umetničkog, autorskog filmskog izraza. Bioskop ima 66 sedišta, opremljen je savremenom digitalnom opremom (2016.godina).

Bioskop EuroCinema je stalni bioskop u prostoru amfiteatra Otvorenog univerziteta u Subotici.  Od 2011. godine bioskop je član međunarodne mreže Europa Cinemas koju čini 907 bioskopa u 538 gradova i 32 države širom sveta. Tokom septembra 2013. godine u bioskopu EuroCinema je instalirana najsevremenija tehnologija DCP i 3D oprema uz podršku EURIMAGES, Ministarstva kulture i informasijanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, tako da danas bioskop raspolaže sa salom od 190 mesta u kojoj se filmovi prikazuju u 2D i 3D formatu.

 S poštovanjem,

Kabinet gradonačelnika

 


Zoran, zoranzoric122@gmail.com srbija
02.10.2017. 10:32:00
Poštovani, Zamolio bih vas da mi kažete, pošto je ugašen pronatalitetni fond, da li je u planu neki drugi fond ili se možda počelo razmišljati u tom pravcu da se na neki način pomogne mladim bračnim parovima sa decom, u nekoj skorijoj budućnosti?Hvala

Poštovani,

Ukoliko se u narednom periodu stvore  zakonski okviri koji bi dozvolili funkcionisanje ovakvih fondova,  Grad Subotica će svakako razmotriti mogućnost da nađe način i pomogne mlade bračne parove   u rešavanju  stambenih problema.

S poštovanjem, 

Kabinet gradonačelnika


Milan Bijelic, milanbiljelic1995@gmail.com Srbija
01.10.2017. 20:28:20
Kada ce grad uticati na poreske organe da kontrolisu ugostiteljske objekte koji varaju gradjane i kradu drzavu tako sto umesto fiskalnih racuna izdaju predracune i reprezentacije?

 

Poštovani,

Kontrola ugostiteljskih objekata, evidentiranja prometa preko fiskalne kase, u nadležnosti je Ministarstva finansija, Poreske uprave, a ne u nadležnosti grada Subotice. 

Prijave obveznika koji ne evidentiraju promet preko fiskalnih kasa treba uputiti Ministarstvu finansija, Poreskoj upravi  - http://www.poreskauprava.gov.rs - fiskalne kase - prijavite poreske nepravilnosti.

S poštovanjem,

Kabinet gradonačelnika


vesna žužič, vesnazuzic4@gmail.com srbija
19.09.2017. 11:43:51
Poštovani,kada će se primati u radni odnodnos konkretno u ustanovi Naša Radost , onih joji su volontirali za o din,i sad su kod kuće nemaju posao .jer je direktor napomenute ustanove zaposlio svoju rodbinu , a mi ostali možemo diplome da bacimo.Smeniti direktora i napraviti reda u toj ustanovi. Hvala

Poštovani,

Zapošljavanje radnika u javnom sektoru je regulisano  Zakonom o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sekturu („Službeni glasnik RS“, broj 68/2015 i 81/2016-odluka US). Vlada Republike Srbije  za svaku godinu  donosi Odluku o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu državnih organa, sistemu javnih službi, sistemu Autonomne pokrajine Vojvodine i sistemu lokalne samouprave. Ovom Odlukom za svaku lokalnu samoupravu utvrđen je masimalan broj zaposlenih na neodređeno vreme, a time i mogućnost novog zapošljavanja.

Postupak za novo zapošljavanje na neodređeno i određeno radno vreme i povremene i privremene poslove regulisan je Uredbom o postupku za pribavljanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava („Službeni glasnik RS“, broj 113/2013, 21/2014, 66/2014, 118/2014, 22/2015 i 59/2015).

Od stupanja na snagu navedene Uredbe Predškolska ustanova nije dobila saglasnost za zapošljavanje novih radnika na neodređeno radno vreme.

S poštovanjem,

Kabinet gradonačelnika

 


Andrea Rogić Fičor, andrea1984@hotmail.hu Srbija
18.09.2017. 20:52:50
Poštovani. Predala sam papire za jednokratnu novčanu pomoć za trudnice što se predaje od 28.nedelje trudnoće. Rešenje sam dobila 29.08.2017 da se priznaje pravo. Interesuje me kad mogu očekivati uplatu. Hvala unapred na odgovoru.

Poštovana,

Vaš zahtev za jednokratnu novčanu pomoć predat je 28. avgusta 2017.godine. Rešenje je uručeno 29. avgusta 2017. godine. Isplata se vrši prema redosledu predavanja zahteva  u skladu sa prilivom sredstava u budžet Grada, a najviše 60 dana od dana donošenja Rešenja. Trenutna isplata je izvršena za zahteve predate do 24.08.2017.godine.

S poštovanjem,

Kabinet gradonačelnika


Ivan, ivan_xxx@gmail.com Srbija
15.09.2017. 14:53:37
Postovani, Na zvaničnoj web prezentaciji gradske uprave Subotice nema kontakta zaštitnika građana. Molim odgovorite koji je razlog za neisticanje kontakta i molim da mi dostavite adresu i broj telefona zaštitnika. Hvala, Pozdrav, Ivan

Poštovani,

Ažuriranje sajta bilo je u proceduri u vreme kada ste postavili Vaše pitanje. Tražene podatka možete dobiti na sledećem linku zvaničnog internet portala Grada Subotice: http://subotica.rs/index/page/id/11366/lg/cp

S poštovanjem,

Kabinet gradonačelnika


Jožef Farkaš, frksjzsf@gmail.com Srbija
29.08.2017. 08:41:48
Poštovani, obraćem se Vama pošto gospoda iz JKP Parking Subotica ne znaju ili neće da reše problem. Naime parking mesta za invalide su skoro stalno zauzeta od strane vozila koja nemaju regularne nalepnice. Kontrolori JKP Parkinga sede po klupama preko puta nepropisno parkiranih automobila na mestima za invalide. Obraćao sam se već JKP Parking-u ali odgovor je bio da ja zovem "Pauk"-a. Kad već imaju radnike koji kontrolišu naplatu parkiranja mogli bi malo više truda da ulože i da oslobode i onako veoma mali broj parking mesta za invalide. Hvala, pozdrav

Poštovani,

Shodno čl. 26. stav 1. tačka 1. Odluke o javnim parkiralištima („Službeni list Grada Subotice“ br. 60/11 i 7/14), na javnim parkiralištima zabranjeno je parkiranje vozila suprotno saobraćajnom znaku, odnosno horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji. Za uklanjanje vozila koje je nepropisno, odnosno bez propisane nalepnice, parkirano na parking mestu predviđenom za invalide, nadležan je komunalni inspektor. Komunalni inspektori i komunalni policajci svakodnevno vrše kontrolu u vezi sa nepropisnim parkiranjem. Ukoliko se uoči nepravilno parkiranje na parking mestu za invalide, treba se obratiti na dežurni telefon broj 024/626-988, kako bi komunalni inspektori odmah postupili.

S poštovanjem,

Kabinet gradonačelnika

 


Dragan , hffhjjg@gmail.com Srbija
27.08.2017. 17:31:51
Postovani, Na Prozivci u Prvomajskoj ulici posluje restoran Aloro koji je u prizemlju stambene zgrade. U restoranu se svake subote organizuju svirke koje traju duze od 22h cime se uznemiravaju stanari zgrade u kojoj posluje restoran. Molim Vas za odgovor da li postoji mogućnost da se posredstvom komunalne inspekcije poslovanje restorana uskladi sa kucnim redom stambenog objekta i da li je neko od odeljenja gradske uprave izdalo dozvolu za organizaciju muzickih dogadjaja ovakvom objektu? Stanari se uznemiravaju svake subote, u vise navrata je pozivana policija i sakupljane peticije ali bez uspeha. Hvala unapred,

Poštovani,

Odgovor na Vaše pitanje je sledeći:

Na osnovu Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata (Službeni list Grada Subotice 2/2013, 30/2013) ugostiteljski objekat za pružanje usluga ishrane i pića, koji se nalazi u stambenom i stambeno-poslovnom objektu, može da počne sa radom najranije u 6,00 časova i da radi najkasnije do 23,00 časa, a petkom i subotom i u dane državnih i verskih praznika utvrđenih zakonom, od 6,00 do 24,00 časa. Kontrolom radnog vremena ugostiteljskog objekta „Alloro“ utvrđeno je da isti ima vidno istaknuto radno vreme  u skladu sa pomenutom odlukom (radnim danima od 8,00-23,00, petak i subota 8,00-24,00 časova) kao i da ga se pridržava. Poslove inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem ove Odluke obavlja sekretarijat Gradske uprave nadležan za inspekcijsko-nadzorne poslove putem komunalnog inspektora  (da li je radno vreme istaknuto u skladu sa ovom Odlukom,  da li se korisnik objekta pridržava istaknutog radnog vremena...)

Samostalni inspektori za zaštitu životne sredine Službe za inspekcijsko-nadzorne poslove Gradske  uprave Grada Subotice, na osnovu člana Odluke o merama za zaštitu od buke u životnoj sredini ("Službeni list Grada Subotica", br. 33/2011), kao i na osnovu odredbi Zakona o zaštiti od buke („Službeni glasnik“ RS broj: 36/09, 88/10), vrše redovnu kontrolu nivoa buke iz ugostiteljskih objekata poreklom od rada muzičke opreme.

Kontrole nivoa buke sprovedene su  u 2017. godini 11.02., 01.05., 27.05., 01.07., 02.07., 14.07., 15. 07., 21.07., 29.07., 25.08., 26.08. u noćnim satima od 22,00-03,00 časova. Tokom svake kontrole izvršilo se i merenje nivoa buke poreklom od rada muzičke opreme ugostiteljskog objekta „Alloro“. Nivo buke  je meren od strane stručne osobe iz Zavoda za javno zdravlje Subotica na javnoj površini ispred najbližeg stambenog objekta. Maksimalno dozvoljen nivo buke za zonu gradski centar, zanatska, trgovačka, administrativno-upravna zona sa stanovima, zona duž autoputeva, magistralnih i gradskih saobraćajnica (zona 5) gde spada područje gde je merena buka za noćni period (od 22,00-06,00 časova) iznosi 55 dB. Prilikom izvršenih kontrola buka poreklom od muzičke opreme ugostiteljskog objekta „Alloro“ nije prelazila dozvoljeni nivo.

Sekretarijat za inspekcijsko-nadzorne poslove

Kabinet gradonačelnika

 

 


Grga, grgapitic699@gmail.com Srbija
23.08.2017. 12:09:50
Postovani gradonacelnice kada ce tartan u Aleksandrovu??

Poštovani, 

Grad Subotica će u narednom periodu izgraditi tri nova terena sa tartan podlogom. Jedan će biti izgradjen u okviru sportskih terena u Prvomajskoj ulici, drugi u dvorištu Osnovne škole „Jovan Mikić”, a treći u Aleksandrovu. Teren u Aleksandrovu je bio u izuzetno lošem stanju pa smo ga u proteklom periodu presvukli novim slojem asfalta, pošto je to osnovni preduslov za postavljanje tartana. Teren smo iscrtali kako bi ga rekreativci u medjuvremenu mogli koristiti. Očekujemo da će dinamika radova ići po planu i da ćemo sva tri terena veoma brzo izgraditi. Putem medija ćete imati priliku da pratite kako se postavljaju novi tartan tereni na pomenutim lokacijama.

S poštovanjem,

Kabinet gradonačelnika

 


Katarina, katarina.bajai@gmail.com Srbija
07.08.2017. 12:42:34
Dobar dan zelim.Predala sam papire za jednokratnu pomoc trudnicama sto se predaje u 28 nedelji.Nakon dve tri nedelje dobila sam resenje.Od stizanja resenja proslo je mesec dana mozete mi reci kad ce biti uplate?

Poštovana,

Zahtev za jednokratnu novčanu pomoć trudnicama na teritoriji Grada Subotice, dostavili ste 16.06.2017. godine. Rešenje o priznavanju prava na jednokratnu novčanu pomoć trudnicama poslato Vam je 19.06.2017.godine. Iznos od 15.000,00 (petnaesthiljada dinara) uplaćen je na Vaš račun 07.08.2017. godine.

S poštovanjem,

Sekretarijat za društvene delatnosti

Kabinet gradonačelnika


Ivana, ivana.matic83@yahoo.com Srbija
31.07.2017. 11:36:26
Poštovani gradonačelniče, Pješački i biciklistički promet na relaciji Subotica – Palić iznimno je gust vikendom te u sezoni lijepoga vremena. Nažalost, kvaliteta biciklističke i pješačke staze je vrlo slaba zbog mnogobrojnih rupa i izbočenja čitavom dužinom, a pogotovo u gradu kod kasarne. Šteta je da takva relacija ima toliko lošu stazu. Nekvalitetna staza utječe ne samo na doživljaj putovanja, već i na sigurnost sudionika u prometu od onih najmlađih do naših najstarijih sugrađana. Zanimljivo je napomenuti da automobilski promet ima sasvim zadovoljavajuću infrastrukturu na istoj relaciji. Molim Vas da biciklistima, pješacima, rolerima i trkačima omogućite jednake uvjete putovanja. Obnova biciklističke i pješačke staze sigurno bi potaknula stanovnike na rekreaciju na svježem zraku te na obilazak kulturnih, zabavnih i prirodnih sadržaja koje Subotica, Palić i okolica nude. Zanima me hoće li se u skorije vrijeme raditi obnova biciklističke i pješačke staze prema Paliću. Hoće li se graditi staze i s druge strane ceste? Unaprijed hvala i svako dobro, Ivana Matić

Poštovana,
Na Vaše pitanje o investiranju u biciklističke staze na relaciji Subotica-Palić odgovor je sledeći:

Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica će u toku ove godine izvršiti popravku biciklističke staze na Segedinskom putu kod "prve kasarne". Na osnovu konsultacija sa Sekretarijatom za investicije i razvoj, u čijoj je nadležnosti izgradnja, nije planirana izgradnja biciklističke staze sa druge strane Segedinskog puta.

S poštovanjem,

Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj

Kabinet gradonačelnika


Marija, marijavaci@yahoo.com Srbija
28.07.2017. 18:28:13
Postovani upravo sam se srela u Subotici sa strancima koji pricaju samo englesi i naravno problem je ispao sto im je pauk odneo kola.Ljudi kazu da nisu videli gde se placa ali povrh svega i da su videli kako bi oni platili kada na tablama nemamo ni jednu rec na engleskom jeziku. Ako slucajno ne mogu da posalju sms gde mogu da kupce kartu za parking. Zena mi objasnjava da je to katastrofalno za turizam i da je ona sokirana em sto nema kola em sto mora da plati pauka. Molim Vas da uradite nesto po pitanju parkinga u gradu za strance. Oni bar imaju para da plate taj parking.

Poštovana,

Povodom Vašeg pitanja koje se odnosi na parking u gradu za strance iz Javnog komunalnog preduzeća „Parking“ dostavljen je sledeći odgovor:

U smislu tačke II stava 9 i 10 Rešenja o javnim parkiralištima („Službeni list Grada Subotice“ br. 56/2011 i 44/2012) parkirališta u zoniranom području pored odgovarajućeg saobraćajnog znaka sadrže i dopunsku tablu sa obaveštenjem o režimu parkiranja u određenoj zoni. Rešenje o dopunskim tablama sa obaveštenjem o režimu parkiranja u određenoj zoni, u skladu sa Odlukom o javnim parkiralištima i Rešenjem o javnim parkiralištima, donosi Sekretarijat nadležan za poslove saobraćaja Gradske uprave.

U smislu člana 9 Odluke o javnim parkiralištima („Službeni list Grada Subotice“ br. 60/2011 i 7/2014.)  javna parkirališta moraju imati na vidnom mestu istaknuto obaveštenje koje sadrži: parking zonu, kategorije motornih vozila koja se mogu parkirati, način parkiranja i naplate, kao i vremensko ograničenje korišćenja javnog parkirališta. Dopunske table koja su istaknuta, na svim parkiralištima u zoniranim područjima, sadrže obaveštenje na sva tri jezika sa svojim pismima (srpski, hrvatski i mađarski), koja su u službenoj upotrebi u skladu sa Statutom Grada Subotice i ista su usklađena pored Odluke o javnim parkiralištima i Rešenja o javnim parkiralištima i sa Zakonom o zaštiti potrošača („Službeni grasnik RS“ br. 62/2014 i 6/2016) u pogledu načina informisanja korisnika parkinga. Korisnicima parkinga omogućena je i klasična kupovina karata za parkiranje za slučaj da korisnik nije pretplatnik ili da plaćanje putem mobilnog telefona nije u funkciji. Karte za parkiranje, kao i u ostalim gradovima  u Srbiji ili Evropi (npr.  u najbližem gradu, u Segedinu, gde su dopunske table sa obaveštenjem isticane isto samo na službenom jeziku) po uobičajenoj praksi, prodaju se na kioscima sa kojima su u potpunosti pokrivene sve tri zone (crvena, žuta i plava) a na području zelene zone (oko Buvljaka) naplata cene parkiranja se vrši i ručno putem inkasanata.

S poštovanjem,

Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj

Kabinet gradonačelnika


Olga Markovic, olgatakac@yahoo.com Srbija
12.07.2017. 21:09:24
Dobro vece budite tako dobri pa mi recite kada se ocekuju rezultati dodele kuca za izbeglice iz Bosne i Hrvatske konkurs je predat u martu mesecu ove godine unapred vam puno puno hvala

Poštovani,

Na Vaše pitanje o rezultatima konkursa za dodelu kuća za izbeglice iz Sekretarijata za društvene delatnosti dostavljen je sledeći odgovor:

Komisija za izbor korisnika Grada Subotice pregledala je sve prijave, na osnovu člana 16. stav 7. Pravilnika o uslovima i merilima za izbor korisnika pomoći za rešavanje stambenih potreba izbeglica za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom i nabavku paketa građevinskog materijala za popravku ili adaptaciju predmetne seoske kuće sa okućnicom, posputku i načinu rada Komisije za izbor korisnika, i u toku je postupak provere podataka u bazi trajnih rešenja Komesarijata, verifikacije podataka o stanju imovine sa nadležnim institucijama u Republici Srbiji i zemlji porekla (u Republici Hrvatskoj i BiH). Nakon toga Komisija za izbor donosi Odluku.  
U procesu je pribavljanje podataka o imovini iz zemlje porekla (Republike Hrivatske i BiH). Navedeni postupak se odvija na međudržavnom nivou.
Komisija za izbor korisnika Odluku iz stava 7. ovog člana objavljuje na oglasnim tablama Grada Subotice i mesnih zajednica i na internet prezentaciji Grada Subotice i  Komesarijata i istu dostavlja licima na koja se odnosi.
Obaveštenje o tome gde se objavljuje odluka iz stava 7. ovog člana objavljuje se putem sredstava javnog informisanja koja pokrivaju teritoriju Grada.

S poštovanjem,

Sekretarijat za društvene delatnosti

Kabinet gradonačelnika
Filip, andric.filip.rs@gmail.com Srbija
29.05.2017. 21:22:51
Poštovani Gradonačelniče, Želeo bi da Vam se obratim povodom rekonstrukcije fasade objekta na adresi Matije Gubca 6. Naime, osoba koja je iznajmila ili kupila poslovni prostor u prizemlju je trajno narušila izgled i vrednost ovog objekta rusenjem lučnih prozora i spajanjem u velike izloge što je dovelo do menjanja fasade i uništavanje dekoracija na istoj. Sam objekat je zaštićen kao deo kulturno istorijske celine Gradskog jezgra Subotice što znači da je intervencija, pored toga što je estetski loša, i ilegalna. Nadam se da ćete uraditi sve što je u Vašoj moći da se prizemlje objekta vrati u svoje izvorno stanje. Srdačan pozdrav dip. inž. arh. Filip Andrić

Poštovani, 

Povodom Vašeg pitanja o rekonstrukciji objekta na adresi Matije Gupca 6, iz Sekretarijata za imovinsko-pravne poslove dostavljen je odgovor da Grad Subotica nije vlasnik nekretnine na pomenutoj adresi.

Nadležni inspektor iz Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove je, povodom izvođenja radova na rekonstrukciji objekta u ulici Matije Gupca broj 6 u Subotici, izvršio kontrolu 1. juna 2017. godine.

Utvrđeno je da se radovi izvode na osnovu rešenja od 06.03.2017. godine, kojim se investitoru „Keramika Jovanović“ doo iz Zrenjanina ul. Kralja Petra I broj 6  odobrava rekonstrukcija poslovnih prostora broj 1,2 i 3 i spajanje u jedan poslovni prostor. Radovi se izvode na osnovu odobrene projektne dokumentacije i uslova Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica.  Unutrašnji radovi su završeni, a radovi na fasadi su u toku. 

S poštovanjem,                                                                                                                                               

Sekretarijat za imovinsko-pravne poslove

Sekretarijat za inspekcijsko-nadzorne poslove 

Kabinet gradonačelnika


Pasztor Sandor, pasztor1976@gmail.com
09.05.2017. 10:43:56
Tisztelet Polgármester úr,azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy a közeljövőben terveznek e csatavér községben mezőőri szolgálatot bevezetni?Nagy probléma ősszel ,hogy nem csak a tulajdonosok profitálnak a terményekből,de a fáikat is folyamatosan kivágják a gazdák elől .Határozott fellépésre lenne szükség ,komolyak a problémáink....Köszönöm válaszát

Pitanje:

Poštovani gradonačelniče, obraćam Vam se sa pitanjem: da li se, u skorije vreme, planira uvođenje poljočuvarske službe u Čantaviru?Veliki je problem kad dođe jesen, ne samo što proizvođači ne mogu da profitiraju, nego i drveće stalno seku. Potrebne su konkretne mere po ovom pitanju, problemi su ozbiljni……Hvala Vam na odgovoru.

Odgovor:

Poštovani, 

Na Vaše pitanje o uvođenju poljočuvarske službe u Čantaviru iz Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine dostavljen je sledeći odgovor: 

Na osnovu Odluke o zaštiti useva i zasada, poljoprivrednog zemljišta, poljskih puteva i kanala od poljske štete („Službeni list Grada Subotice“, br. 38/2015)  Javno preduzeće „Palić Ludaš“  je juna 2016. godine organizovalo Poljočuvarsku službu za obavljanje poslova zaštite od poljske štete useva i zasada, poljoprivrednog zemljišta, poljskih puteva i kanala kao dobara od opšteg interesa na području Grada.  Na zaštiti od poljskih šteta na području Grada angažovano je osam poljočuvara. U Čantaviru postoji Poljočuvarska služba. Kontakt osoba (poljočuvar) je Zoltan Fekeč, a možete da ga kontaktirate na broj telefona  064/842-0815. 

S poštovanjem, 

Sekretarijat za poljoprivredu i zaštitu životne sredine 

Kabinet gradonačelnika

Válasz:

Tisztelt,

A csantavéri mezőőri szolgálat bevezetésével kapcsolatban feltett kérdésére a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Titkárság a következő választ adta: 

A vetemények és ültetvények, mezőgazdasági földek, dűlőutak  és csatornák mezei károk elleni védelméről szóló rendelet (Szabadka Város Hivatalos Lapjának  38/2015 száma)  alapján a Palics-Ludas Közvállalat 2016 júniusában mezőőri szolgálatot létesített a vetemények és ültetvények, mezőgazdasági földek, dűlőutak  és csatornák, mint az önkormányzat területén található közhasznú javak mezei károk elleni védelmére. A mezőkárok elleni védelemre az önkormányzat területén összesen nyolc mezőőr lett alkalmazva. Csantavéren működik mezőőri szolgálat. A kapcsolattartó személy (mezőőr) Fekecs Zoltán, akit a  064/842-0815-ös telefonszámon tud elérni.

Tisztelettel, 

a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Titkárság 

Polgármesteri Kabinet


Dragana, draganadjordjevic88@gmail.com Srbija
02.05.2017. 23:56:46
Postovani, Da li se ove godine isplacuje jednokratna pomoc trudnicama, kao prethodnih godina?Hvala unapred na odgovoru.

Poštovani, 

Na Vaše pitanje o isplati jednokratne novčane pomoći trudnicama iz Sekretarijata za društvene delatnosti dostavljen je odgovor:

Gradsko veće Grada Subotice je, na 27 sednici održanoj 25.01.2017. godine, donelo Rešenje o utvrđivanju nominalnog iznosa jednokratne novčane pomoći trudnicama na teritoriji Grada Subotice iz sredstava budžeta Grada za 2017. godinu. Nominalni iznos jednokratne novčane pomoći trudnicama na teritoriji Grada Subotice za 2017. godinu  iznosi 15.000,00 dinara.

Za sve dodatne informacije u vezi jednokratne novčane pomoći trudnicama možete da se obratite na telefone  024/ 626-940 ili 024/ 626-933 

S poštovanjem, 

Sekretarijat za društvene delatnosti

Kabinet gradonačelnika


Dario Cvijanov, putniksu@gmail.com Srbija
14.04.2017. 14:40:36
Postovani , Zovem se Dario Cvijanov imali smo problema sa zacecem bebe .. iskoristili smo jednu Vestacku oplodnju tj (Prvu ) sa budzeta , konkretno pitanje je , kako nebih smo konkurisali za drugu vestacku imamo u klinici ferona Novi sad dva embriona zamrznuta i mi bi zeleli da nam da nam se finansira odmrzavanje koji su 50% jeftiniji od same vestacke . umesto prava na sl. vestacku koju imamo pravo . a da nisam rekao prva vestacka je uspesna i za mesec dana cekamo prinovu . a krajem godine bi radili vracanje postojeca dva embriona koja su zamrznuta .. dali postoji takva neka mogucnost odricanje prava na (drugu vestacku sa budzeta ) a da nam se finansira samo vracanje koje je jeftinije . ako nemate odgovor na ovo pitanje recite mi kome treba da se obratim za odgovor na ovo pitanje ... s postovanjem Dario Cvijanov 0646168266

Poštovani,

Na Vaše pitanje iz Sekretarijata za društvene delatnosti dostavljen je sledeći odgovor:

Na osnovu Odluke o ostvarivanju prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju i  na osnovu Odluke o izmeni i dopuni Odluke o ostvarivanju prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju koje je donela Skupština grada Subotice potrebno je da ispunjavate sledeće uslove:
-da žena u momentu podnošenja zahteva nije navršila 42 godine života;
-da imate državljanstvo Republike Srbije;
-da imate prebivalište na teritoriji grada Subotice najmanje godinu dana pre dana podnošenja zahteva;
-da su ispunjeni zdravstveni kriterijumi koje je propisala Republička stručna komisija Ministarstva zdravlja za vantelesnu oplodnju i asistiranu reprodukciju (u daljem tekstu Komisija za vantelesnu oplodnju)
-da ste (kao par) bili uključeni u postupak vantelesne oplodnje u predhodna tri pokušaja ,po odluci komisije za vantelesnu oplodnju, odnosno da ste imali  tri pokušaja vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.
Za sve druge informacije u vezi naknade troškova za vantelesnu oplodnju iz sredstava budžeta Grada Subotice možete se obratiti na telefon: 024/626 933 Gordani Vidaković.

S poštovanjem,

Sekretarijat za društvene delatnosti

Kabinet gradonačelnika


Gordana, gordana.simic@metalobox.rs Srbija
11.04.2017. 15:42:24
Poštovani, ako je moguće htela bih da dobijem nekakve informacije u vezi nove fabrike koja se gradi u Slobodnoj zoni u Subotici 4 CAM SRL. Firma u kojoj radim se bavi opremanjem svlačionica sa metalnim garderobnim ormanima pa bih htela da im ponudim naše proizvode. Trebao bi mi neki kontakt telefon, odgovorna osoba ili mail adresa da bih mogla sa njima da stupim u kontakt. Hvala unapred

Poštovani,

Za sva pitanja vezana za realizaciju investicije italijanskog investitora 4CAM SRL, ogranak Novi Sad, možete da se obratiti njihovoj konsultantskoj kući Aliquo Investments d.o.o. Beograd putem elektronske pošte na adresu m.jocic@aliquogroup.com.

S poštovanjem,

Sekretarijat za investicije i razvoj 

Kabinet gradonačelnika


Ádám László, adam.laszlo43@upcmail.hu Magyarország
18.03.2017. 21:13:55
Tisztelt Polgármester Úr! 2017.03.18-án az Ön városában jártunk a családommal életünkben először. A piacra mentünk vásárolni. Kb. 10 órakor érkeztünk, óriási volt a piac körül a forgalom, nehezen lehetett leparkolni, de végül sikerült az út menti parkolóban szabályosan. Mivel nem volt parkoló autómata és parkoló őr sem a környéken, és semmilyen tájékoztató táblát sem láttunk, ezért nem fizettünk a parkolásért. Helyismeretünk nem volt, nem voltunk tisztában a helyi parkolási renddel sem. Kb. fél kettőig voltunk a piacon, amikor is visszatérve a parkolóba megdöbbenve tapasztaltuk, hogy nincs meg az autónk! Pánikba estünk, hogy ellopták! Végül egy fiatal ember elmondta, hogy látta amikor a helyi parkolási társaság elszállította az autót.Megtudakolta, hogy hová szállították,és elfuvarozott minket a telepre, ahol egy férfinek 5000 dínárt kellett kifizetni, hogy hazamehessünk az autónkkal Magyarországra. Semmilyen figyelmeztetést nem kaptunk, ha ez a segítőkész ember nincs, akkor azt sem tudjuk, hol az autónk, hogy jutunk haza. A feleségem cukorbeteg akinek az inzulinja az autóban volt, mikor ez az incidens történt rosszul is lett. Mi van, ha már nincs nálunk ennyi pénz, az utcán alszunk, vagy hazagyalogolhatunk? Az esetről semmilyen jegyzőkönyvet, határozatot nem kaptunk, csak egy bizonylatot a kifizetett összegről. A parkolási cég embereivel beszélni sem tudtunk, mert csak kettőig dolgoztak. Köztisztviselőként ezt az eljárást elfogadhatatlannak tartjuk! Úgy hallottuk, hogy ezt csak a külföldiekkel csinálják, ami különösen felháborító. Sok külföldi országban jártunk már, és máshol is kellett a parkolásért fizetni, de ilyet még nem tapasztaltunk. Kérem Öntől az ügy kivizsgálását, és várom mielőbbi válaszát! Gondolom a pénzem már vissza nem kaphatom, de hátha segítek abban, hogy ezután mások ne kerüljenek ilyen helyzetbe.

Pitanje: 

Poštovani gradonačelniče! U Vašem gradu bio sam s porodicom, prvi put u životu 18. marta 2017. godine. Išli smo u kupovinu na buvljak. Kada smo stigli oko 10 sati  bila je ogromna gužva kao i saobraćaj oko buvljaka.  Parkiranje je bilo otežano ali smo na kraju ipak uspeli da sepravilno parkiramo pored puta na  označenom parkingu.

Uplatu za parkiranje nismo izvršili pošto u blizini nema automatski aparat za parkiranje, ni osobe zadužene za parking (parking čuvar), niti smo našli bilo kakvu tablu sa obaveštenjem ili informacijama o parkingu. Grad ne poznajemo, zato nismo ni znali pravila lokalnog parkiranja. Bili smo na buvljaku otprilike do pola dva. Kada smo se vratili na parking konstatovali smo da nema našeg automobila. Uhvatila nas je panika da nam je automobil ukraden. Jedan mladi gospodin ispričao nam je da je video lokalno preduzeće „Parking“ da je odvezlo naš automobil. Taj mladić je saznao gde nam je odvezen automobil i odveo nas na lice mesta gde smo jednom gospodinu trebali da platimo 5.000 dinara kako bi dobili automobil nazad i otišli kući u Mađarsku. Nikakvu opomenu niti obaveštenje nismo dobili, a da nije bilo ovog mladog gospodina ne bi saznali gde nam je automobil, šta se dogodilo niti bi znali kako da se vratimo kući. Moja žena je dijabetičar. Kada se ovo desilo njoj je pozlilo, a insulin je bio u automobilu.

Šta bi bilo da nismo imali kod sebe toliko novca, da li bi spavali na ulici ili kući išli peške.

O ovom slučaju niko nije napravio službenu belešku niti smo dobili nekakvu odluku, jedino imam potvrdu o isplaćenom iznosu. Ljude JKP Parkinga nismo videli niti smo mogli da pričamo s njima poštio su radili do 14 sati. Kao državni službenik ovu proceduru smatram neprihvatljivom. Čuli smo da ovo samo rade sa ljudima iz inostranstva što je posebno sramno. Bili smo u mnogo stranih zemalja i tamo isto treba da se plati za parking ali ovako nešto još nismo iskusili.

Molim Vas da istražite ovaj slučaj i čekam Vaš odgovor. Mislim da novac svakako neću dobiti nazad ali možda mogu da pomognem u tome da se drugi ne nađu u ovakvoj situaciji.

Odgovor: 

Poštovani, 

U vezi Vašeg pitanja koje se odnosi na uslove korišćenja javnih parkirališta i postupak kontrole i naplate parkiranja, obaveštavamo Vas da u smislu člana 20. Odluke o javnim parkiralištima („Službeni list grada Subotice“ br. 60/11 i 7/14) kontrolori JKP „Parking“ Subotica vrše kontrolu parkiranja odnosno ispravnost korišćenja javnih parkirališta, što podrazumeva plaćanje korišćenja parking mesta na propisan način i korišćenje parking mesta u skladu sa saobraćajnim znakom, horizontalnom i vertikalnom signalizacijom, kojom je označeno parking mesto. U konkretnom slučaju, nalog za uklanjanje vozila je izdat zbog nepostupanja korisnika javnog parkirališta u skladu sa članom 18. stav 1. tačka a) Odluke o javnim parkiralištima, koji propisuje da je korisnik javnog parkirališta obavezan da plati korišćenje parking mesta prema vremenu zadržavanja na propisan način.

U smislu člana 22. navedene Odluke Preduzeće može sa otvorenih parkirališta ukloniti vozilo korisnika, koji koristi parkiralište suprotno članu 18. Odluke o javnim parkiralištima ukoliko je registrovano izvan područja Republike Srbije.

Nalog za uklanjanje vozila izdaje ovlašćeno lice Preduzeća.

Ovlašćeno lice Preduzeća  - kontrolor, sačinjava foto-dokumentaciju u prilogu naloga za uklanjanje vozila sa vidljivim činjeničnim stanjem u smislu mesta i vremena otpočinjanja uklanjanja vozila i vremena prekršaja, kao registarskih tablica vozila, koja se čuva u arhivi Preduzeća. Iz priloženog izvoda iz Kartice vozila i vlasnika kao i fotodokumentacije, može se konstatovati da za vozilo reg.ozn. KAB129 nije na način propisan Odlukom o javnim parkiralištima plaćena cena usluge korišćenja parking mesta,  dana 18.03.2017. godine, na uredno obeleženom otvorenom parkiralištu, na lokaciji Somborski put i da je zbog toga primenom  odredbi gore navedene Odluke izdat nalog za njegovo uklanjanje. Pre izdavanja naloga za uklanjanje dva puta je vršeno uočavanje navedenog vozila (u 12,20 i 12,45 h) i tek posle drugog uočavanja,  zbog neplaćanja cene usluge parkiranja ni na koji način, kontrolor Preduzeća je izdao nalog za uklanjanje vozila. 

S poštovanjem, 

Sekretarijat za komunalne poslove , energetiku i saobraćaj

Kabinet gradonačelnika 

Válasz:

Tisztelt, 

A közparkolók használatával és a parkolás ellenőrzésének és megfizettetésének módjával kapcsolatos kérdésére válaszolva tájékoztatjuk Önt, hogy a közparkolókról szóló Rendelet (Szabadka Város Hivatalos Lapjának 60/11 és 7/14. sz.) 20. szakasza értelmében  a szabadkai Parking KKV ellenőrei végzik a parkolás ellenőrzését, illetve a közparkolók szabályszerű használatát, ami alatt a parkolóhely használati díjának előírásos fizetését, valamint a kijelölt parkolóhelynek a közlekedési táblával, útburkolati jelekkel és a vertikális szignalizációval összhangban történő használatát értjük. A konkrét esetben a jármű eltávolítására vonatkozó utasítást amiatt adták ki, mert a közparkoló használója nem járt el a közparkolókról szóló rendelet 18. szakasza 1. bekezdésének a) pontja értelmében, amely előírja, hogy a közparkoló használója köteles az előírásnak megfelelően kifizetni a parkolóhely használatát a parkolás időtartamának megfelelően.

Az említett Rendelet 22. szakasza értelmében a Vállalatnak jogában áll a nyílt közparkolókról eltávolítani a használó járművét, ha az a közparkolókról szóló rendelet 18. szakaszába ütköző módon használja a parkolóhelyet, amennyiben a járművet a Szerb Köztársaság területén kívül jegyezték be.

A jármű eltávolítására vonatkozó utasítást a Vállalat felhatalmazott személye bocsátja ki.

A Vállalat felhatalmazott személye – az ellenőr a jármű eltávolítására vonatkozó utasítás mellékleteként fotódokumentációt készít a látható tényállásról a jármű eltávolításának helyét és kezdetét, a szabályszegés időpontját és a jármű rendszámát, amit a Vállalat irattárában tárolnak. A jármű parkolókártyájának és tulajdonosának kivonata, valamint a fotódokumentáció alapján megállapítható, hogy a KAB129 forgalmi rendszámú járműre 2017.03.18-án nem fizették be a Közparkolók használatáról szóló rendeletnek megfelelő parkoló-használati díjat a kijelölt nyílt parkolóhelyen, a Zombori úti helyszínen, s hogy emiatt, az említett Rendeletnek megfelelően, adtak utasítást a jármű eltávolítására. Az eltávolításra vonatkozó utasítás kibocsátása előtt kétszer észlelték a járművet (12.20-kor és 12.45 perckor) és csak a második észlelést követően, mivel a parkolóhasználati díjat semmilyen módon sem fizették be, adott utasítást a Vállalat ellenőre a jármű eltávolítására.

Tisztelettel, 

a Kommunális-ügyi, Energetikai és Közlekedési Titkárság 

Polgármesteri Kabinet 


Ljiljana Horvat, ljiljahrvt@gmail.com Srbija
15.03.2017. 13:23:28
Poštovani, Obraćam vam se sa određenim pitanjima: Da li vi možete da mi date neke smernice, uputstva ili informacije o tome gde i kome treba da se obratim u vezi sledećeg: Diplomirala sam na akademiji umetnosti u Novom Sadu i stekla zvanje, DIPLOMIRANI SLIKAR-PROFESOR LIKOVNE KULTURE. (visoka stručna sprema, fakultet) Imam u biografiji više umetničkih izložbi i aktivan sam umetnik. Pre fakulteta završila sam srednju školu pedagoškog smera i studirala jednu godinu na višoj školi za učitelje i vaspitače u Subotici. Diplomirala sam 2007.g.i stekla zvanje Diplomirani slikar-Profesor likovne kulture. O kvalitetu studijskog programa koji se odnosi na metodiku nastave likovne kulture postoje informacije u pisanim dokumentima Akademije umetnosti u Novom Sadu. Od tada sam radila administrativne poslove koji odgovaraju srednjoškolskoj stručnoj spremi a na ovaj kompromis sam bila primorana zato što sam bila samohrana majka tada maloletnog deteta. 2014. sam otpuštena kao tehnološki višak sa obrazloženjem da sam nestručna I prekvalifikovana za svoje radno mesto I da treba da radim u struci, odnosno kao nastavnik likovne kulture. 2014-te godine је otvoren jedan konkurs za zamenu odsutne nastavnice likovnog sa 25% radnog vremena. Radila sam dve godine i za to vreme dobila uvid u to ko sve i kako predaje likovnu kulturu po mnogim osnovnim školama u Subotici. ( Nastavnici razredne nastave na zameni, nastavnici građanskog i tehničkog, ljudi bez iskustva i bez fakulteta a samo sa srednjom školom što bi bilo nemoguće da su zaposleni putem konkursa zato što se na konkursu vrednuje stručna sprema ) Takođe ovim putem molim za informaciju kako da ja, ako postoje drugi načini kojim su nestručne osobe došle do ovog radnog mesta budem upoznata sa istim. Ja sam izuzetno profesionalan i svestran likovni umetnik i pedagog i ova profesija je moje životno opredeljenje . Molim vas da mi ako ste u mogućnosti date neke validne informacije o tome gde mogu i na koji način da ostvarim svoja prava, odnosno da se zaposlim putem konkursa na radno mesto koje je upražnjeno. Ponavljam još jednom da u Subotičkoj opštini u veliki broj škola likovnu kulturu predaje nestručan kadar I da se konkursi ne otvaraju. Rečeno mi je da čekam a u međuvremenu su po onome što ja znam bez konkursa zaposlene najmanje dve osobe nakon što su dotadašnji nastavnici likovne kulture otišli u penziju. Od 2007, koliko ja pratim je otvoren jedan konkurs i na njega sam se prijavila i primljena sam na određeno vreme na dve godine a taj period je prošao. Trenutno sam bez posla I sa veoma malim šansama da se zaposlim bilo gde osim u svojoj struci. Ljiljana Horvat, Diplomirani slikar-Profesor likovne kulture Subotica

Poštovana, 

Na Vaše pitanje o problemu sa zapošljavanjem iz Sekretarijata za društvene delatnosti dostavljen je sledeći odgovor: 

Zapošljavanje u ustanovama obrazovanja i vaspitanja u potpunosti spada u nadležnost Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a realizuje se preko školskih uprava. Lokalna samouprava nema zakonskih nadležnosti po navedenom pitanju. 

Sekretarijat za društvene delatnosti

Kabinet gradonačelnika


Laslo Molnar, molaci770@gmail.com Srbija
12.03.2017. 17:59:05
Postovani,u nadi da mi mozete pomoci obracam Vam se sa molbom da mi pomognete.SEVEROV penzioner sam ,sa minimalnom penzijom posle 41 godina staza.Grupa bivsih radnika 2011.godine je podnela tuzbu za isplatu zaostalih potrazivanja,putem advokata Dragicevic Milorada iz Subotice.U septembru 2016.god mi pocinju skidati sa penzije 2/3,a 06.01.2017god dobijam resenje da je tuzba odbacene zbog kasnjenja iste.Od svakog radnika koji je podneo spor naplacuju oko 120.000 din iako je tuzba zajednicka.Odgovor nisam mogao dobiti ni od javnog izvrsioca Damir Site gde sam se obratio posle prijema presude.Umedjuvremenu sam izgubio i 90 posto vida i ne znam kako cu preziveti sa ostatkom penzije. Od 2011.god.nisam dobio nikakav dokument,tek ove godine prvi put mi je uruceno resenje suda. hvala unapred.

Poštovani,

Odgovor na Vaše pitanje u vezi sudskog spora  protiv fabrike „Sever“ je sledeći:

Pitanje u vezi sudskog spora bivših zaposlenih fabrike „Sever“ protiv poslodavca nije u nadležnosti nijednog od sekretarijata Gradske uprave.

Gradska uprava

Kabinet gradonačelnika


Tijana, tomica024@gmail.com Srbija
11.03.2017. 09:23:10
Postovani gradonacelnice,pisem Vam u nadi da cete nesto uraditi povodom upisa dece u obdaniste.Naime radi se o tome da je obavezno da oba roditelja budu zaposlena da bi dete bilo primljeno u jasle ili obdaniste,i obzirom da ja nisam zaposlena a suprug jeste ,prosle godine dete nam nije primljeno u jasle.Ranijih godina to nije bila praksa kada smo prvo dete upisivali jer smo placali veci iznos od redovnog.Pa moje pitanje glasi da li je moguce to uvest i ove godine? Ne vidim razlog zasto deca ciji jedan roditelj nije zaposlen nemaju prava kao i ostala da se socijalizuju i idu u vrtic? Ako sam dobro shvatila ispada da im je obdaniste i jasle zabranjeno a predskolsko vaspitanje obavezno?Molim Vas da uzmete u obzir moj predlog, jer ako jedan roditelj nije zaposlen ne znaci da finansijski nije u mogucnosti da plati vrtic.Spremni smo da platimo veci iznos samo da dete bude primljeno. Sa postovanjem, i unapred zahvalna.

Na Vaše pitanje iz Sekretarijata za društvene delatnosti dostavljen je sledeći odgovor: 

Upis dece u Predškolsku ustanovu je regulisan Republičkim Pravilnikom o bližim uslovima za utvrđivanje prioriteta za upis dece u predškolsku ustanovu („Slubeni glasnik RS“ broj 44/2011).

Predškolska ustanova u skladu sa svojim mogućnostima na zahtev roditelja, odnosno staratelja, vrši upis dece prema sledećim kriterijumima za utvrđivanje prioriteta za upis:

1. Deca iz društveno osetljivih grupa

2. Deca zaposlenih roditelja i redovnih studenata

3. Deca koja imaju status trećeg i svakog narednog deteta u primarnoj porodici

4. Deca čija su braća i sestre upisana u predškolsku ustanovu

5. Ostala deca

Prilikom upisa prvo se vrši upis dece prvog prioriteta, a nakon toga upis dece  narednog prioriteta i tako do raspoloživih slobodnih mesta.

Grad Subotica na početku svake školske godine donosi Rešenje kojim se utvrđuje ukupan broj dece i vaspitnih grupa za tekuću školsku godinu, a upis dece  i njihov raspored po objektima sprovodi Predškolska ustanova „Naša radost“.

Takođe navodimo da Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na regresiranje troškova boravka dece u predškolskoj ustanovu „Naša radost“ broj:I-02-3/2008 od 24.01.2008. g, koji se primenjivao prilikom boravka vašeg prvog deteta u predškolskoj ustanovi, nije u primeni od 12.03.2015. godine, kada je donet novi pravilnik, kojim je članom 2. utvrđeno da sva deca ostvaruju pravo na regresiranje cene troškova boravka u visini od 80% od ekonomske cene, osim dece bez roditeljskog staranja, dece sa smetnjama u razvoju i dece iz materijalno ugroženih porodica koji su izuzeti od plaćanja.

Još jednom navodimo da svaki roditelj odnosno staratelj deteta ima pravo da podnese zahtev za upis deteta u predškolsku ustanovu u vreme trajanja konkursa. Upis deteta u predškolsku ustanovu je regulisan Pravilnikom o bližim uslovima za utvrđivanje prioriteta za upis dece u predškolsku ustanovu, a  kada je dete upisano  cena troškova boravka deteta je regulisana  Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja prava na regresiranje troškova boravka dece u Predškolskoj ustanovu „Naša radost“ i ona važi za svako upisano dete. 

S poštovanjem,

Sekretarijat za društvene delatnosti 

Kabinet gradonačelnika


IDA BOTKA, idabotka@gmail.com SRBIJA
09.03.2017. 08:15:27
POSTOVANI MOJE PITANJE A I MOLBA JE SLEDECA,ZIVIM U ULICI KADINJACKA NA BAJSKOM PUTU,U NASOJ ULICI NEMA GASA,MADA POSTOJI GRADSKI VODOVOD KANALIZACIJA,ULICA NAM JE LEGALIZOVANA,PET STANARA ULICE SA NAMA ZAJEDNO SMO UPUTILI MOLBU DIREKTORICI SUBOTICA GASA ZODI ILDIKO,SA MOLBOM DA NAM SE UVEDE GAS U ULICU,ALI ODGOVORA NEMA,NITI JE NA SVOM RADNOM MESTU KOLIKO GOD JE TRAZILI,VERUJTE ZOVEMO JE VISE PUTA U TOKU NEDELJE,A KAKO ZNAMO MNOGO SE BAVI SVOJIM STRUCNIM RADOM KOJI ZAVRSAVA NEGO PITANJEM SVOJE FIRME.MENE ZANIMA AKO MI ZELIMO DA NAM SE RESI PITANJE GASA U ULICI A SAMIM TIM I UNAPREDILI RAZVOJ SUBOTICA GASA KOME JOS TREBA DA SE OBRATIMO,MOLIMO... HVALA VAM

Poštovana,

Na Vaše pitanje o mogućnosti priključka stanovnika Kadinjačke ulice na gasovodnu mrežu iz  Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj dostavljen je sledeći odgovor: 

Javno komunalno preduzeće „Suboticagas“ Subotica  u tekućoj godini planira širenje distributivne gasne mreže, takozvane “produžetke” po mesnim zajednicama, u ukupnoj dužini od 10 km, između ostalog i u Mesnoj zajednici „Novo selo“ u kojoj se nalazi Vaša ulica. Glavni inženjer preduzeća je ustanovio na terenu da je moguće izgraditi ulični vod u Kadinjačkoj ulici. 

Prethodno je potrebno da građani zainteresovani za izgradnju priključka podnesu zahtev za izgradnju besplatnog priključka, kao i  saglasnost od strane  jednog od vlasnika dela ulice  gde bi se gradio vod. 

Dana 6. marta 2017. godine na pitanje građanina Đerđa Botke, Kadinjačka ulica 8 Subotica, u vezi mogućnosti izgradnje uličnog gasovoda u Kadinjačkoj ulici – Subotica poslat je pozitivan odgovor od strane Javnog komunalnog preduzeća „Suboticagas“ Subotica i opisana je procedura kao i tehničke mogućnosti za izgradnju distributivnog gasovoda.

S poštovanjem, 

Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj

Kabinet gradonačelnika


Vera Brigovic , molavera@yahoo.com Srbija
28.02.2017. 13:11:03
Molim Vas za savet sta da radi osoba u invalidskim kolicima,nepokretna sa svojim psom kojeg je devet godina negovala.Pozitivan odgovor ni sa koje strane.Da li je moguce da je smestaj zivotinja ovoliki problem.Molim Vas da mi kazete gde da se obratim i tel.brojeve.

Poštovana,

Na Vaše pitanje u vezi problema sa smeštajem životinja iz Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj dostavljen je sledeći odgovor:

Poslove hvatanja, zbrinjavanja, veterinarske nege i smeštaja napuštenih i izgubljenih životinja (pasa i mačaka) u prihvatilišta za životinje obavlja Javno komunalno preduzeće „Čistoća i zelenilo“ Subotica, u skladu sa Odlukom o delatnosti zoohigijene („Službeni list Grada Subotice“ broj 56/12 i 7/14).

U sklopu obavljanja ovih poslova, Preduzeće upravlja Prihvatilištem  za smeštaj napuštenih pasa i mačaka koje se nalazi na adresi ulica 9. Nova br. 249, Subotica.

Sve odgovore na pitanja oko prihvatanja pasa u Prihvatilište možete dobiti na telefon 024/670-595 u periodu od 08,00 do 15,00 časova.

S poštovanjem,

Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj

Kabinet gradonačelnika


ZORICA , plavaprikolica@gmail.com SRBIJA
27.02.2017. 11:45:44
Protestujem zbog vrlo loše organizacije oko regulisanja kredita za poljoprivrednike , za koje grad subvencioniše kamatu. Naime ovaj posao je povern OTP banci, kojoj je za proveru dokumentacije trebalo mesec dana , dabi nam na kraju uputili odgovor da ne ispunjavamo uslove za kredit. Dali je to dogovor da se što manje zahteva reši pozitivno ili ste pogrešnoj banci dali da realizuje ovo. Tako da nije potrebno da se iznosi da grad pomaže poljoprivrednicima, jer je to samo dobro izreklamirano ali je efekat nula.

Poštovani,

Odgovor na Vaše pitanje u vezi dodele kratkoročnih kredita registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima za nabavku obrtnih sredstava putem OTP banke subvencionisanih  u delu kamate od strane Grada je sledeći:

Uslovi pod kojima se vrši kreditiranje propisala je OTP banka, izabrana putem Javnog poziva bankama zainteresovanim za kratkoročno kreditiranje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Grada Subotice, uz učešće Grada Subotice u sufinansiranju dela kamate za kredite za nabavku obrtnih sredsrava (br. II-00-42-33/2016 od 08.11.2016.) kao najpovoljnija, koja od podnosilaca zahteva određenu dokumentaciju i uz proveru putem Kreditnog biroa donosi odluku o dodeli kratkoročnih kredita subvencionisanih od strane Grada u delu kamate.

Što se Grada Subotice tiče u Javnom pozivu registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima zainteresovanim za podnošenje zahteva za kratkoročne kredite za nabavku obrtnih sredstava, uz učešće Grada Subotice u sufinansiranju dela kamate (br. II-00-42-36/2016 od 02.12.2016.god) propisani su uslovi i potrebna dokumentacija na osnovu koje se izdavala saglasnost o ispunjenosti uslova za podnošenje kreditnog zahteva, po pravilu istoga dana po podnošenju dokumentacije. 

Služba za poljoprivredu i poljoprivredno zemljište 

Kabinet gradonačelnika


olga markovic, olgatakac@yahoo.com srbija
13.02.2017. 19:26:12
postovani zanima me dali vi primate gradjane na razgovor i ako primate kada hvala

Poštovani,

Vrata kabineta gradonačelnika Bogdana Labana otvorena su za sve građane koji žele da razgovaraju o problemima sa kojima se suočavaju, kao i o njihovim predlozima i sugestijama vezanim za poboljšanje rada subotičke lokalne samouprave.

U cilju unapređenja komunikacije sa građanima, sagledavanja i rešavanja problema sa kojima se susreću, svi građani koji su zainteresovani za razgovor, gradonačelniku najpre treba da se obrate pismenim putem. Samim tim kabinet gradonačelnika može da stekne uvid u predložene teme i termin prijema građana uskladi sa ostalim obavezama gradonačelnika.

Predloge možete da uputite elektronskom poštom na e-mail adresu: mayor@subotica.rs ili putem Pošte na adresu: Trg slobode 1, Gradska kuća, Kabinet gradonačelnika.

S poštovanjem,

Kabinet gradonačelnika


Misko, cmisko2@gmail.com srbija
10.02.2017. 14:21:09
Postovani gradonacelniče! Zelim da Vas pitam sledece stvari. Kako je moguce da objekat izgradi grad na gradskom gradjevinskom zemljistu u centru grada mesna zajednica centar 3 ( kvantaska pijaca ) objekat velicine oko 100 m2 . Objakat izgradjen sredstvima poreskih obveznika , grad za njega ne naplacuje nikakvu kiriju I ne nalazi se na spisku objekata koje grad izdaje. Takodje sluzbe iz grada kazu da je objekat koji nije legalizovan dat na koriscenje subotickim pijacama. Odgovor iz pomenutog javnog preduzeca je da oni nemaju nadleznost nad tim objektom jer on za njih ne postoji . Rec je o objektu koji je uzurpiralo udruzenje odgajivaca sitnih zivotinja I u njemu obavlja ugostiteljsku delatnost. Ako zakon vazi za sve gradjane Srbije , ko je odgovoran za ovakav propust?

Poštovani,

Na Vaše pitanje o objektu koji koristi Udruženje odgajivača sitnih životinja iz Sekretarijata za imovinsko pravne poslove dostavljen je sledeći odgovor:

Udruženje odgajivača sitnih životinja koristi predmetni objekat na osnovu Protokola Skupštine opštine Subotica potpisanog dana 29.09.1995. godine, a u cilju rešavanja prostora za izmeštanje "Golupčije pijace" iz ulice Krsmanovićeve ispred Nepkera na novu lokaciju.
Objekat je popisan u skladu sa Zakonom o ozakonjenju objekata i isti je u postupku ozakonjenja.

S poštovanjem,

Sekretarijat za imovinsko pravne poslove

Kabinet gradonačelnika


G.S., miki6363@hotmail.com Srbija
07.02.2017. 10:31:14
Postovani gradonacelnice! Da li su odobrena sredstva korisnicima socijalne pomoci za nabavku ogreva? Ako jesu zasto Centar za Socijalni rad ne distribuira korisnicima novcana sredstva za nabavku ogreva?Nije uopste prijatno sedeti u hladnom ceo dan i smrzavati se po ovom vremenu.

Poštovani, 

Odgovor na Vaše pitanje dostavljen je iz Sekretarijata za društvene delatnosti i glasi: 

          Odlukom o budžetu Grada Subotice za 2017.g. planirana su sredstva za priznavanje prava na pomoć u vidu ogreva odnosno isplatu novčane pomoći za nabavku ogreva ili troškove grejanja za korisnike prava na novčanu socijalnu pomoć i drugim licima u stanju socijalne potrebe radi očuvanja minimalne egzistencije u ukupnom iznosu od 3.420.000,00 dinara.

          U skladu sa članom 67. Odluke o ostvarivanju prava u oblasti socijalne zaštite iz nadležnosti Grada Subotice («Službeni list Grada Subotice», br. 40/13, 15/14-ispravka, 7/15 i 44/16) pravo na pomoć u ogrevu priznaje se na osnovu kriterijuma koji utvrđuje Centar za socijalni rad.

          Obzirom da je rešavanje po pojedinačnim zahtevima građana za pomoć u vidu ogreva u nadležnosti Centra za socijalni rad, za priznavanje navedenog prava potrebno je da se sa zahtevom obratite Centru za socijalni rad Grada Subotice, Šantićeva 27, tel.br.024/548-220. 

S poštovanjem,

Sekretarijat za društvene delatnosti 

Kabinet gradonačelnika


Никола, labat@mts.rs Србија
30.01.2017. 15:38:48
Поштовани г. градоначелниче, Молим Вас да ми одговорите због чега се не може извршити увид у готово половину Службених листова Града Суботице, као што је то до сада била пракса? С поштовањем Никола

Поштовани,

На Ваше питање о немогућности увида у одређени број Службених листова из Службе за информатику достављен је следећи одговор:

Званична интернет презентација града Суботице донедавно је била на латиничном писму. Преласком на ћириличну верзију, неки садржаји портала недостају, јер до сада нису били попуњени. Ради се на пребацивању свих садржаја на ћириличну верзију, али због техничких капацитета службе још нисмо успели да тај обиман посао у целости завршимо. Реч је о више од 10.000 страница и молимо Вас за разумевање.
На латиничној верзији портала Града Суботице могуће је извршити увид у све бројеве Службеног листа. На латиничну верзију можете прећи са избором иконице заставе Републике Србије у заглављу сајта где се мењају језици и писма.

С поштовањем,

Служба за информатику

Кабинет градоначелника


Kovačić Mirko, mkovacic@mts.rs srbija
25.01.2017. 09:39:33
Ponovo Vas pitam "kada će toplana rešiti grejanje u Šolohovoj br.1 i3.Odnosno kad će mo prestati plaćati grejanje ulice i zelenog pojasa.Ovo pitam od 2013. Toplanu nadam se da ću od Vas dobiti odgovor brže.

Poštovani, 

Na Vaše ponovljeno pitanje o problemu s grejanjem u Šolohovoj 1 i 3  komunalni inspektor Službe za inspekcijsko-nadzorne poslove Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove Gradske uprave Grada Subotice je 10. februara 2017. godine izvršio uviđaj na Vašoj adresi, Šolohova br. 1/5 .

            Komunalni inspektor u vršenju inspekcijskog nadzora izvršio je kontrolu načina isporuke toplotne energije od strane JKP „Subotička toplana“  i korišćenja toplotne energije u Vašem stanu i tom prilikom konstatovano je da je pre 10 godina odsečen deo odušne cevi koja služi za automatsko vazduširanje grejnih tela – radijatora što stvara velike smetnje u isporuci toplotne energije. Nakon što Vam je predočena ta činjenica prihvatili ste obavezu da unutrašnju instalaciju za toplovod dovedete u prvobitno stanje što je uslov za bolje funkcionisanje grejanja u Vašem stanu.

            Nakon montiranja odušne cevi treba da obavestite Službu za inspekcijsko-nadzorne poslove o izvršenim  radovima na unutrašnjoj instalaciji toplovoda, a komunalni inspektor će izvršiti uviđaj na licu mesta kako bi konstatovao da je ona dovedena u prvobitno stanje, što je preduslov za kvalitetno snabdevanja  toplotnom energijom.

            JKP „Subotička toplana“ pratiće kvalitet isporuke toplotne energije u Vašem stanu i naredne grejne sezone.                                       

S poštovanjem, 

Sekretarijat za inspekcijsko-nadzorne poslove

Kabinet gradonačelnika


Marija, kst@yunord.net Srbija
24.01.2017. 18:56:01
Pozdrav, Ove zime su nam ulice neociscene od leda, a dpogotovu na prozivci gde su kladionice,i preko autobuske stanice, i preko od MESC-a.Pohvala za deo oko bazena na prozivci.u ul. Dragise Misovica kod br. 5 i 13 leda koliko volis a inspekcije sta radi.

Poštovani,

Na Vaše pitanje o uklanjanju snega i leda na određenim lokacijama u gradu iz  Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj dostavljen je sledeći odgovor: 

Kolovoz na Segedinskom putu (preko puta autobuske stanice) je u nadležnosti JP "Putevi Srbije", dok su pešačke staze u programu rada zimske službe Javnog preduzeća za upravljanje putevima urbanističko planiranje i stanovanje Subotica  i na istima je u dva navrata ponovljeno čišćenje posle redovne akcije čišćenja snega.

Kolovoz i pešačke staze u ulici Blaška Rajića se nalaze u programu rada zimske službe  i čišćen je sneg sa kolovoza i pešačkih staza u redovnoj akciji čišćenja, uključujuči i predmetni  deo pešačkih staza oko pomenutih kladionica.

Obaveštavamo Vas da je kolovoz u ulici Dragiše Mišović u programu rada zimske službe za 2017. godinu i sneg na njemu  je očišćen,  dok pešačke staze nisu uvrštene u program rada.

Nakon prijema Vašeg pitanja, komunalni inspektori su obišli navedene adrese. Na adresama na kojima  je komunalni inspektor utvrdio da trotoari nisu očišćeni,  usmeno je upozorio vlasnike stambenih objekata i poslovnih prostora da su dužni da ispred svojih objekata očiste trotoar ili da ga pospu nekim abrazivnim materijalom. Vlasnici su nakon upozorenja postupili u skladu sa Odlukom o uklanjanju snega i leda na teritoriji Grada Subotice, što je, takođe, prekontrolisano od strane komunalnih inspektora. 

S poštovanjem,

Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj 

Kabinet gradonačelnika


Nikola, Istvancic@gmail.com Srbija
17.01.2017. 08:49:29
Dobar dan gos.Laban.Interesuje me kad će se raditi rekonstrukcija Mohačke ulice kao i asfaltiranje Bele Kuna ulice u kojoj navodno već 10 god postoji asfalt,što je veoma zanimljivo?U našoj mesnoj zajednici nema nikakvih dešavanja jer izgleda da postavljeni u Mz Peščara ne lome se baš jako što se posla tiče.

Poštovani,

Na Vaše pitanje o rekonstrukciji Mohačke ulice i asfaltiranju ulice Bele Kuna iz Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje dostavljen je odgovor: 

Mohačka ulica je na drugom mestu prioriteta Vaše mesne zajednice za rekonstrukciju ulica. U skladu sa time Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica će Mohačku ulicu uvrstiti u plan i program rada za 2017. godinu u skladu sa finansijskim mogućnostima.
Uvidom u dostupnu dokumentaciju utvrđeno je da ulica Bele Kuna nije imovinski-pravno rešena, s obzirom na to, ne postoje uslovi za izradu tehničke dokumentacije i asfaltiranje iste.

S poštovanjem, 

Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica 

Kabinet gradonačelnika


bojana, bojanaglisovic19@hotmail.com srbija
16.01.2017. 20:01:43
Gospodine Gradonacelnice ili vec ko cita i odgovara na pitanja.Ja ne zelim da se prepucavam sa vama preko ELEKTRONSKE POSTE.Voda ponovo smrdi u ulici Segedinski put 63,ali ne samo u nasoj zgradi nego i u zgradama od kasarne do male poste. Licno sam proverila.A posto ste napisali da je samo jedna reklamacija bila sada cete ih imati vise.Posto su vas gospoda iz Vodovoda i Kanalizacije slagali citiram Vas odgovor prosledjen meni,a Vama sigurno od Vodovoda:Dana, kada je gđa Glišović podnela dispečerskoj službi reklamaciju (to je jedina registrovana reklamacija na kvalitet vode na Segedinskom putu) ponuđeno joj je da se uzorak uzme 25. 11.2016, jer je procedura uzorkovanja zakonski strogo propisana ( sterilna ambalaža, merenje reziduala hlora i drugih terenskih parametara na licu mesta) što je ona odbila, tvrdeći da voda „ne smrdi stalno i da npr.večeras više neće smrdeti“. Doneti uzorak u ambalaži nepoznatog porekla koji nije sterilan nije validan i ne može ići u dalju obradu.To je vas odgovor tj.odgovor iz Vodovoda.Gospodo ja nisam odbila da gospoda dodju da uzmu uzorak.Nego sam trazila da odmah izadju na teren da uzmu uzorak vode, jer sam popodne morala ici na posao ,a gospodin na porti mi je odgovorio da ne mogu ja,kada se meni cefne.GOSPODO ja moram raditi da bi platila vasu vodu koja smrdi na kanalizaciju i krajni bezobrazluk je bezati od istine kakvu vodu mi pijemo i placamo.U Subotici je najskuplja voda.A KAKVA VODA?Ne mogu sebi i porodici priustiti da placam vodu Vodovodu i da jos kupujem vodu za pice.Molila bih vas da sto pre se ovo resi jer ovo je poslednji put da vam se elektronski obracam.HVALA UNAPRED!

Poštovana,

Odgovor na Vaše ponovljeno pitanje o ispravnosti kvaliteta vode na Segedinskom putu dostavljen je iz Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj i glasi: 

Obaveštavamo vas da je interventna ekipa službe distribucije JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica u januaru ove godine ugradila jedan nadzemni hidrant na delu Segedinskog puta na potezu između Banijske i Višegradske ulice pomoću kojeg  se vrše učestalija ispiranja vodovodne mreže u periodima godine kada zbog smanjene potrošnje voda stagnira u cevovodu, što može da izazove promenu mirisa vode. Od tada je ispiranje distributivne mreže na tom potezu rađeno 4 puta ( 19. 01,  24.01, 28.02. i 01.03.2017. godine). Takođe, bitno je napomenuti da će JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica ispiranje na ovom nadzemnom hidrantu uvrstiti u redovno plansko preventivno ispiranje gradske vodovodne mreže.

Dana 1. marta 2017. godine od strane Zavoda za javno zdravlje Subotica izvršeno je uzimanje uzoraka vode na punktu Segedinski put – nadzemni hidrant. Nakon izvršenog mikrobiološkog ispitivanja uzorka, 7. marta je  Zavod za javno zdravlje Subotica izdao Stručno mišljenje prema kojem predmetni uzorak vode odgovara zahtevima Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće ( Službeni list SRJ br. 42/1998).

U toku je tenderska procedura i odabir izvođača radova na fabrici vode na Vodozahvatu II, čijom izgradnjom će se  u potpunosti obezbediti prerađena voda na teritoriji celog grada. 

S poštovanjem,

Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj 

Kabinet gradonačelnika


vesna berta, djurdjin@gmail.com srbija
03.01.2017. 12:19:52
kako bi bilo da grad doda neku nagradu i da se motivisu gradjani da skupimo za wi fi slobodnu zonu ... da se ``opismenimo``, :) ``VESTI ► MINISTARSTVO POZIVA GRAĐANE DA SAKUPLJAJU FISKALNE RAČUNE Share 11:58h Beograd Ministarstvo poziva građane da sakupljaju fiskalne račune Ministarstvo poziva građane da sakupljaju fiskalne račune Foto: prsc Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu pozvalo je danas građane da učestvuju u nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi" koja će dobitnicima doneti vredne nagrade kao što su automobili, putovanja u zemlji i inostranstvu i stan u Beogradu, a najaktivnijim opštinama i gradovima zonu besplatnog interneta. "Prvog dana 2017. zvanično je počela Godina borbe protiv sive ekonomije u okviru koje će Vlada Srbije sprovesti edukativnu kampanju i čitav niz mera za suzbijanje nelegalne trgovine i neprijavljenog rada, saopšteno je iz ministarstva. Dodaje se da je jedna od aktivnosti i nagradna igra sa fiskalnim računima i slipovima u kojoj mogu da učestvuju svi punoletni građani sa prebivalištem ili boravištem u Srbiji. Za učešće je neophodno prikupiti najmanje 10 fiskalnih računa ili 10 potvrda o plaćanju karticom (slipova), izdatih između 1. januara i 31. marta 2017, minimalne vrednosti 100 dinara po računu ili slipu. Veći iznos računa ne povećava šansu za dobitak, ali zato građani koji plaćaju karticom dupliraju svoje šanse jer uz fiskalne račune dobijaju i slipove. Sakupljene račune građani će moći od 1. februara da dostave u kovertama koje će biti besplatne i dostupne u svim filijalama Pošte Srbije. Predviđena su četiri nedeljna izvlačenja nagrada tokom marta i početkom aprila. Paralelno sa nagradnom igrom, biće organizovano i takmičenje opština i gradova u prikupljanju računa, a nagrada za najaktivnije lokalne zajednice biće wi-fi zona besplatnog interneta. Nagradnu igru organizuje Ministarstvo finansija u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, a podršku pružaju i Poreska uprava, Državna lutrija Srbije i Republički sekretarijat za javne politike. autor: SA izvor: Beta NAGRADNA IGRA / RAČUN / FISKALNI RAČUNI / UZMI RAČUN I POBEDI``

Poštovani,

u sladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi ("Sl. glasnik RS", br. 129/2007, 83/2014 - dr. zakon i 101/2016 - dr. zakon) i Statutom Grada Subotice ("Službeni list opštine Subotica br.26/08 i 27/08-ispr. i "Službeni list grada Subotice" br.46/11 i 15/13) Grad Subotica nema nadležnost da organizuje nagradne igre.

 S poštovanjem,

Sekretar Sekretarijata za finansije

Kabinet gradonačelnika


Dragan, vitasdje@mts.rs Srbija
28.12.2016. 15:12:50
Poštovani Gospodine Laban, Ja sam iz opštine Mali Bajmok, i interesuje me način na koji bih mogao da realizujem inicijativu ljudi iz našeg kraja koji samoinicijativno žele da pomognu u uredjenju dečijeg vrtića "Hajdi" , koji je , moram priznati, već duže vreme u jako lošem stanju. U takvom stanju, mi, roditelji dece koja pohadjaju ovaj vrtić, ne možemo više da prihvatimo da našu decu izlažemo uslovima koji su trenutno takvi kakvi jesu. Smatramo da može mnogo bolje i spremni smo da u tome pomognemo na sve načine. Želeo bih da saznam, kako najlakše možemo da utičemo na promene u konkretnom vrtiću jer inicijativa već postoji, samo je realizacija bitna. Počeli bi smo od zamene namestaja i uredjenja enterijera. Veće radove na spoljašnjosti ne bismo mogli finansijski da podnesemo, pa me zanima kako bi i to mogli da rešimo. Hvala na brzom odgovoru, S poštovanjem , Dragan Vitasović,

Poštovani,

U vezi Vašeg pitanja o načinu realizovanja inicijative pomoći dečijem vrtiću „Hajdi“ odgovor je sledeći:

Ukoliko postoji donatorska namera za učešće u poboljšanju materijalnog stanja u objektima Predškolske ustanove „Naša radost", onda je potrebno da se obratite upravi, odnosno tehničkom direktoru na mejl  veljkovojnic@gmail.com sa pismom o namerama na osnovu kojeg ćete dobiti detaljna uputstva o proceduri za realizaciju donacije. Svaka donacija, obzirom na višedecenijsko neulaganje u objekte Ustanove je više nego dobrodošla i predstavlja pomoć u naporu da se ukupno stanje u njima popravi. Prošle godine su u tu svrhu izdvojena značajna sredstva, pa je između ostalog, sa 1.500.000 dinara izvršena gasifikacija dečijeg vrtića "Hajdi" u MZ Mali Bajmok. I ove godine nam je cilj da nastavimo sa poboljšavanjem uslova za rad i boravak u dečijim vrtićima.

S poštovanjem,

Sekretarijat za društvene delatnosti

Kabinet gradonačelnika


MARGIT , margita@gmail.com SZERBIA
14.12.2016. 17:27:48
gospon Laban,obracam se sa molbom da me uputite gde mogu resiti problem,naime radi se o sledecem,u leto zgrada pavla stosa 6,imala pucanje vodovodne cevi sto smo morali zameniti,izmedju parkinga i zgrade je trotoar,i pisala sam gospon BUNFORDU molbu ako je moguce da tada DIREKCIJA ZA IZGRADNJU GRADA,asfaltira trotoar Drazena mi je obecala da ce se asfaltirati sto nije ucenjeno,a sada vise nije njena nadleznost rekla mi je danas prepodne, te bih vas molila, da nam pomognete resiti problem.A imala bih jos neke predloge, jer su dosta problematicni,prvo da donesete odluku,za klima uredjaje,cevi da se zabrane postaviti na prozore,na fasade zgrada,jer fasade upijaju tu vodu koja iscuri kroz te cevi, i jos sto mi jako smeta, vlasnici kucnih ljubimaca mislim na kerove,nemaju oznaceno mesto gde bih mogli povesti kerove za vrsenje nuzde, to se obavlja na sve strane i sto je najgore vlasnici nemaju toliko obraza da pokupe izmet,to bi trebalo debelo kaznjavati, unapred zahvalna. sˇpostovanjem

Poštovani,

Na Vaše pitanje o saniranju asfaltnog trotoara‚ u ulici Pavla Štosa iz Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje dostavljen je sledeći odgovor:

Uvidom u stanje na licu mesta u ulici Pavla Štosa konstatovano je da je usled radova na saniranju vodovodne cevi isečen deo asfaltnog trotoara u širini od 40 cm i dužini od oko 20 m. Na osnovu usmenog dogovora između tadašnje JP “Direkcija za izgradnju Grada Subotice” i Skupštine stanara zgrade Pavla Štosa br. 6 izvođač radova na saniranju vodovodne cevi trebao je da izvrši kompletno vraćanje u prvobitno stanje ali to nije učinjeno, tako da  nedostaje završni sloj asfalta. S obzirom na frekventnost predmetnog trotoara i opasnoti od povređivanja građana sanacija trotoara će biti izvršena. 

S poštovanjem,

Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica

Kabinet gradonačelnika


Milodrag Lakić, milodrag.lakic@gmail.com Srbija
07.12.2016. 21:12:41
Da li je moguće da nema para da se bar malo dovedu u red trotoari i osvetljenje trotoara npr. oko Buvljaka, Sivački put, oko Trgoprometove posluge... Ja sam odrastao, ali, verujte da mi nije svejedno naveče ići ovim trotoarima. Pored toga, na svakom ćošku su ovi koji se ne kažnjavaju. Deca sama ne smiju ići u školu. To svi znamo, a zašto ćutimo, ne znam. Šta se dešava.

Poštovani,

Odgovor na Vaše pitanje dostavljen je iz Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica i on glasi: 

Na teritoriji mesne zajednice Mali Bajmok u toku 2016. godine vršena je rekonstrukcija pešačke staze duž AD  ,,Tržnica” uz Somborski put zatim presvlačenje kolovoza i izgradnja taksi stajališta u Durmitorskoj ulici.

Za ulicu Sivački put od ulice Fočanska do Mačvanske ulice izrađena je projektno-tehnička dokumentacija  i ista je kandidovana za izgradnju u 2017. godini.

Uvidom na terenu, utvrđeno je da na predmetnoj lokaciji ne postoje nedostaci iz delokruga rada "Javnog preduzeća za upravljanje putevima urbanističko planiranje i stanovanje", što potvrđuju i zahtevi kancelarije mesne zajednice ,,Mali Bajmok” u kojima se ni jedan prioritetni zahtev ne odnosi na predmetnu lokaciju. 

S poštovanjem, 

Javno preduzeće za upravljanje putevima urbanističko planiranje i stanovanje Subotica

Kabinet gradonačelnika


Milan Petkovic, mpetkovic96007@gmail.com Srbija
05.12.2016. 22:18:29
Poštovani gradonačelniče, Zanima me na osnovu kog kriterijuma grad donosi odluku o deficitarnosti za studentske stipendije i kako je moguće da smerovi sa subotičkog VTŠa nose više poena od novosadskog FTNa? Takođe, zašto nema smera "Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije" (FTN) i zašto se na nekim fakultetima opšti smerovi dele, a na nekim ne (Konkretan primer, smer "Energetika, elektronika i telekomunikacije" na FTNu se u drugoj godini deli na 5 smerova, "Računarstvo i automatika" na RT-RK, automatiku itd)? Srdačan pozdrav

Poštovani,

Na Vaše pitanje u vezi kriterijuma za odredjivanje  deficitarnih struka prilikom dodele stipendija i nejasnoća oko bodovanja iz Sekretarijata za društvene delatnosti dostavljen je sledeći odgovor:

Prema Odluci o stipendiranju studenata sa teritorije Grada Subotice (Službeni list Grada Subotice Odluka o stipendiranju studenata sa teritorije Grada Subotice ( Službeni list Grada Subotice 27/2013, 34/2014 i 44/2016 ) reguliše načine i uslove za dobijanje stipendije.

Član 12:

Za bodovanje prema deficitarnosti struke Komisija pribavlja sledeće dokumente, odnosno podatke:

-          izveštaj Nacionalne službe za zapošljavanje o deficitarnim strukama,

-          predloge Nacionalnih saveta nacionalnih manjina: Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, Hrvatsko nacionalno vijeće i Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine o strukama koje su sa stanovišta i utvrđenih potreba te nacionalne manjine deficitarne.

-          podatke o potrebama Grada, utvrđenim od strane Saveta za zapošljavanje Grada Subotice.

Na osnovu dokumenata i podataka iz stava 1. ovog člana Komisija za svaku godinu pre raspisivanja konkursa utvrđuje deficitarnost struka i pre bodovanja sačinjava listu deficitarnih struka za tekuću školsku godinu sa određivanjem kategorije deficitarnosti.

Kategorije deficitarnosti struka su:

-          I kategorija - struke za kojima je iskazana potreba od strane sva tri organa iz stava 1. ovog člana;

-          II kategorija - struke za kojima je iskazana potreba od strane dva organa iz stava 1. ovog člana;

-          III kategorija - struke za kojima je iskazana potreba od strane jednog organa iz stava 1. ovog člana.

Bodovanje studenata po osnovu deficitarnosti struke vrši se prema sledećoj tabeli: 

Kategorija deficitarnosti

Broj bodova

I kategorija

60 bodova

II kategorija

40 bodova

III kategorija

20 bodova

Prema dopisu  Saveta za zapošljavanje Grada Subotice  bodovanje za deficitarnost odredjenih struka za dobijanje stipendija za studente sa teritorije Grada Subotice izvršeno je  na osnovu svih dostavljenih podataka i uvida u potrebe privrede

Kako su privrednici u Subotici prethodnih godina više zapošljavali inženjere sa VTŠ u Subotici, nego inženjere sa FTN iz Novog Sada, nekim modulima sa VTŠ  dat je veći broj bodova.

Na listi deficitarnosti objavljenoj na sajtu Grada nalaze se moduli i smerovi za koje konkurišu studenti sa teritorije Grada Subotice. Inače neki fakulteti prilikom izdavanja potvrda upisuju samo opšti smer-modul, a neki  konkretne obrazovne profile.

Svi koji su učestvovali u izradi deficitarnosti,  imali su sledeću listu (preuzetu u oktobru 2016. godinesa sajta fakulteta) na osnovu koje su određivali deficitarnost –konkretno za Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu. Ovu listi možete videti na sledećem linku: http://www.ftn.uns.ac.rs/688425262/studijski-programi. 

S poštovanjem,

Sekretarijat za društvene delatnosti

Kabinet gradonačelnika


Dalibor Vilov, daliborvilov@gmail.com Srbija
02.12.2016. 19:26:16
Gospodine Gradonačelniče, nama koje bi trebalo da greje Subotička Toplana, nedavno su stigli Ugovori.Da li mislite da bi Vi i grad kao osnivač ovog preduzeća trebali da ga proučite i uradite nešto da se stavi tačka na pljačku građana Subotice od strane Toplane?

Poštovani,

Na Vaše pitanje o Ugovorima koje je potrošačima dostavilo Javno komunalno preduzeće „Subotička toplana“ iz ovog javno-komunalnog preduzeća  je odgovoreno:

Zakonom o energetici („Službeni glasnik RS“, br. 145/14) propisano je da su snabdevač toplotnom energijom i krajnji kupac dužni da zaključe ugovor o snabdevanju toplotnom energijom.

Odlukom o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom („Službeni list Grada Subotice“, br. 39/14, 43/14 i 5/16) propisan je sadržaj navedenih ugovora, kao i uslovi pod kojim se ugovor zaključuje.

JKP „Subotička toplana“  Subotica je izradila Ugovor o prodaji toplotne energije u skladu sa Zakonom o energetici  („Službeni glasnik RS“, br. 145/14) i Odlukom o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom („Službeni list Grada Subotice“, br. 39/14, 43/14 i 5/16).

Odlukom je propisano da ukoliko kupac toplotne energije ne potpiše ugovor, a i dalje prima isporučenu toplotnu energiju, odnosno nije otkazao njeno korišćenje u skladu sa Odlukom, on će i nadalje biti kupac toplotne energije. 

S  poštovanjem,

Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj

Kabinet gradonačelnika


Zoltan Helenyi, helenyi@eunet.rs Srbija
02.12.2016. 09:25:03
Postovani ! Dva problema, koje i Vi znate i vidite svaki dan, ali nista se ne dogadja u pravcu resavanja. 1. Automobilski ""saobracaj"" i parkiranje u pesackoj zoni (korzo, trgRepublike, zadnji ulaz Maxi prodavnice). osim dostave sa dozvolom ima puno privatnih vozila, a i kamiona sto unistavaju plocice i opasni su za pesake. Iz prozora sad vidim 5 privatnih automobila parkiranih kod zadnjeg ulaza Maxija na trotoaru. 2. Golubovi !? Vazniji su od ljudi, kao svete krave u Indiji. A gore su od pacova, zaraze , prljavstina, unistavanje Sa postovanje Zoltan

Poštovani,

Povodom Vašeg pitanja iz nadležnog Sekretarijata dostavljen je sledeći odgovor:

- Što se tiče parkiranja u pešačkoj zoni, ona je predmet svakodnevne kontrole komunalne inspekcije i komunalne policije. Vozila koja koriste deo javne površine za parkiranje mimo saobraćajne regulacije redovno se uklanjaju ili se izriču kazne na licu mesta. U narednom periodu će se obratiti posebna pažnje na pomenute lokacije i nalaziće se u prioritetima kontrole.

- Golubovi koji se pojavljuju u centru grada su divlji golubovi. Delimično rešenje problema bi bilo zakonsko regulisanje zabrane hranjenja golubova u centru grada.

S poštovanjem,

Sekretarijat za inspekcijsko-nadzorne poslove

Kabinet gradonačelnika


Miljana Barjaktarevic, ajkimiljana@gmail.com Srbija
30.11.2016. 12:02:04
Dobar dan. Zanima me kada ce biti isplacena jednokratna pomoc trudnicima. Resenje sam dobila na kucnu adresu 19.10.2016. Hvala unapred

Poštovana,

Zahtev za jednokratnu novčanu pomoć trudnicama na teritoriji Grada Subotice ste predali 17.10.2016.godine, rešenje je urađeno i poslato  18.10.2016.godine.

- Isplata jednokratne novčane pomoći  se vrši prema datumu predaje zahteva. Do sada je  isplata  izvršena po Rešenjima izdatim u septembru 2016.godine. Isplata se vrši periodično za određen broj zahteva,u skladu sa likvidnošću budžeta, a s obzirom na datum kada ste primili Rešenje, možete očekivati pripadajuća Vam sredstva do kraja decembra 2016. godine.

S poštovanjem,

Sekretarijat za finansije

Kabinet gradonačelnika


marina delmenico lebovic, marina.delmenico@3enne.ch ch
30.11.2016. 08:59:28
Postovani gospodine Laban,2000-te godine sam kupila kucu u Jezerskoj ulici na Palicu i od tada do danas o odrzavanju stabala,odnosenju lisca,osvetljenju,nedozvoljenom parkiranju niko nebrine.Obracala sam se na vise mesta i niko mi ne daje odgovor.Stanovnici ulice su i predlagali da zajednicki plate orezivanje stabala i nista. Ulica je jednosmerna a koristi se kao dvosmerna svakodnevno.Turisti ostavljaju puno smeca i zamislite nema ni jedne kante za otpatke.(u MZ Palic su mi i vrlo ljubazno odgovorili da ih nikad nece ni biti)Na nekim mestima na Palicu kante za otpatke su postavljane kao skulpture i to na svakih 10 metara isto tako i lampioni. Bilo jos puno toga,dovoljno se prosetati tom ulicom od aprila do novembra ili vikendom u toku zime...a mogu vam i poslati puno vrlo LEPIH fotografija. Pitanje je jedno:KO i KAD ce se pobrinuti o toj ulici? Srdacan pozdrav Maurizio e Marina Delmenico

Poštovana,

Na Vaše  pitanje o rešavanju problema u Jezerskoj ulici na Paliću iz Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj dostavljen je sledeći odgovor:

Orezivanje drvoreda poslednji put izvršeno je tokom aprila 2015. godine, prema rešenju Službe za inspekcijsko-nadzorne poslove. Tom prilikom su orezane sve suve grane i grane koje su predstavljale opasnost po ljude i imovinu. U toku decembra 2016. godine, stručna služba Sekretarijata Gradske uprave nadležnog za komunalne poslove je izašla na teren i konstatovala da postoji potreba za orezivanjem grana u predmetnoj ulici.  Shodno tome, novo orezivanje planira se početkom 2017. godine, u periodu februar-mart.

Grabljanje i sakupljanje lišća u Jezerskoj ulici  izvršeno je u decembru 2016. godine. Predmetna usluga vrši se preko JP „Palić-Ludaš“, Palić,  dva puta godišnje. Naredno  grabljanje lišća sa sakupljanjem planirano je u martu 2017. godine.

Korpe za smeće se postavljaju prema Planu postavljanja urbane opreme. Navedenim planom postavljanje korpi za otpatke nije predviđeno u  Jezerskoj ulici. Za prostore koji su pod posebnim režimom zaštite, među kojima se nalazi  i Park prirode Palić, na čijoj teritoriji se nalazi predmetna ulica  potrebno je prethodno pribaviti uslove Pokrajinskog Zavoda za zaštitu prirode, što bi stvorilo mogućnost da se postavljanje korpi u Jezerskoj ulici ugradi u predmetni plan . Sredstva za postavljanje korpi u Jezerskoj ulici nisu planirana i obezbeđena u 2017. godini. 

Za rešavanje problema javnog osvetljenja na Paliću  izrađen je „Projekat izgradnje i rekonstrukcije ulične rasvete na Paliću“ br. E-42/11-g kojim je predviđena izgradnja i rekonstrukcija javne rasvete i  u Jezerskoj ulici. Kako bi se uradila rasveta u ulici Jezerska potrebno je da se postavi 18 kandelabera po navedenom projektu. Za potrebna  sredstva za realizaciju ove faze navedenog projekta D.O.O. „Park Palić“ konkurisaće kod pristupnih fondova u toku 2017. godine.

Nedozvoljeno parkiranje na javnim površinama je u nadležnosti Komunalne policije koja obavlja kontrole u okviru svojih redovnih aktivnosti i po prijavama građana. Prema službenoj evidenciji Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove Gradske uprave Subotica, u 2016. godini Komunalna policija i Komunalna inspekcija nisu postupale po pitanju nepropisnog parkiranja ni po službenoj dužnosti ni po prijavama građana u Jezerskoj ulici.

Nedozvoljeno parkiranje na  saobraćajnicama i poštovanje saobraćajnih propisa, između ostalog i onih koji se odnose na poštovanje propisanog režima saobraćaja, u nadležnosti je Odeljenja saobraćajne policije u okviru Policijske uprave Subotica. Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj Gradske uprave grada Subotice će o problemu koji ste naveli obavestiti predstavnika Odeljenja saobraćajne policije u Savetu za bezbednost saobraćaja na putevima i ulicama u naseljenim mestima na teritoriji Grada Subotice. 

S poštovanjem,

Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj

Kabinet gradonačelnika


dusko_zolnajic, duskozolnajic@gmail.com srbija
27.11.2016. 16:48:40
Gospodine gradonacelnice, imam par idejnih resenja za unapredjenje turizma(palic),sanacije i uredjenje deponije koja nam je skoro u centru grada iako u okolini imamo prostora za njeno izmestanje.Imam utisak da ste spremni da ovom gradu pruzite boljitak, kao gradjanin zelim da svojim idejama pomognem i vama u vasim naporima da Subotica ima sve sto jedan od gradova treba da ima.Ako bi uspeli da pruzimo toliko zeljeni boljitak suboticanima dodao bih da bi time sprecili iseljavanje i odlazak nasih garadjana. Nadam se da cu imati prilike da vam licno iznesem svoje predloge i ideje.

Poštovani,

Povodom zahteva da gradonačelnika lično upoznate sa Vašim idejnim rešenjima unapredjenja turizma na Paliću, sanacije i uredjenja deponije, obaveštavamo Vas da predloge i ideje dostavite pismenim putem kako bi gradonačelnik bio u mogućnosti da ih sagleda pre Vašeg dolaska na razgovor. Predloge možete da uputite elektronskom poštom na e-mail: mayor@subotica.rs 

S poštovanjem, 

Kabinet gradonačelnika


Radmila Maksimovic, radmilamak@telekom.rs srbija
25.11.2016. 19:44:52
Postovani, Zanima me da li trce i cetvrto dete u porodici ima neke finansijske povlastice sto se tice skolovanja kao sto su udzbenici , uzina ili rucak u boravku, razni izleti, posete pozoristu ili bilo sta drugo.

Poštovana,

Treće i četvrto dete u osnovnim i srednjim školama nema povlastica što se tiče školovanja, udžbenika, užine, ručka u boravku, izleta, poseta pozorištu i sl. U predškolskim ustanovama roditelji su oslobođeni plaćanja za treće i četvrto dete.

S poštovanjem,

Sekretarijat za društvene delatnosti

Kabinet gradonačelnika


bojana, bojanaglisovic19@gmail.com srbija
22.11.2016. 16:00:12
Postovani Gradolnacelnice!Htela bih Vas pitati da li ste upoznati sa problemom ispravnosti vode?U ulici Segedinski put,vec duze vreme se desava tj.skoro sest meseci da svake druge trece nedelje od petka uvece do ponedeljka voda smrdi na fekalije.Nemozemo se umivati ni tusirati koliko smrdi,a o kuvanju hrane i picu vode da ne pricam.I pored cene koju placamo,sto je puno za ovaj deo grada,a svi znamo da je jedino voda ispravna u centru grada i do Ekonomskog fakulteta.Obracali smo se nekoliko puta vodovodu,licno stanari i predsednik zgrade.Nailazili smo na odgovore:Ispiraju se cevi(nemoze svaki drugi treci vikend da se ispiraju cevi),samo vasa zgrada se zali(dok i u drugim zgradama do kasarne smrdi voda,ali ljudi cute neznam zasto).Svaki put su mi uzimali podatke jos samo sto mi nisu uzeli JMBG i receno je resice se!I dalje se nista ne resava po tom pitanju!Ovog vikenda od 18.12-21.12 uzasno je smrdela voda uzela sam uzorak u hlasu i odnela u vodovod.Da bi naisla na pitanje sta ce nama to mozete baciti,docicemo mi i uzeti do petka vodu u sterilne boce.Ja sam rekla ok, ali ako mozete sada odma jer vec veceras vise nece smrdeti.Dobila sam svasta od gospodina na portirnici.Trazila sam da odem kod nadleznog za ispravnost vode da mu dam da proba vodu sto moja deca treba da piju, koju placamo ne bas malo!I tu sam nagrdjena svakavim recima. Ima jos tu sta bih mogla da vam pisem,memoare za ovih sest meseci,ali eto ukratko sam vam nadam se docarala kakvi ljudi rade i kakvu vodu pijemo.Jer sam malo vise upoznata sa ispravnoscu nase vode.Zato Vas molim da nesto preduzmete po ovom pitanju i mislim da bi neke ljude kaznjavati, kada tako razgovaraju sa strankama.Kao kod mene u firmi 10% na platu pa da vidi da li ce opet tako drsko rzgovarati sa strankom! Veliko postovanje! Hvala unapred!

Poštovana,

Na Vaše pitanje o ispravnosti vode u ulici Segedinski put iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ dostavljen je odgovor: 

„Uzorkovanje, fizičko – hemijske i mikrobiološke analize vode za piće iz distributivnog sistema grada Subotice radi se svakodnevno u internoj laboratoriji JKP „Vodovod i kanalizacija“ shodno važećem Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće Sl.list SRJ 42/98. Takođe se rade i eksterne analize od strane Zavoda za javno zdravlje, poštujući navedeni Pravilnik i sve se to nalazi pod nadzorom Pokrajinske sanitarne inspekcije.

U gradu imamo više od 70 mernih, monitoring mesta, koja se planski, sistematski uzorkuju i na taj način  imamo svakodnevni uvid u fizičko – hemijski i mikrobiološki kvalitet vode za piće kompletne distributivne mreže. Jedno od navedenih mernih mesta nalazi se upravo na Segedinskom putu – benzinska pumpa Eko, koja se nalazi u neposrednoj blizini adrese sa koje je stigla reklamacija. U novembru ovo merno mesto je uzorkovano 14. i 25. novembra i oba uzorka su mikrobiološki bila ispravna. Izmerena koncentracija hlora bila je takođe u granicama koje važeći pravilnik propisuje.

Dana, kada je gđa Glišović podnela dispečerskoj službi reklamaciju (to je jedina registrovana reklamacija na kvalitet vode na Segedinskom putu) ponuđeno joj je da se uzorak uzme 25. 11.2016,  jer je procedura uzorkovanja zakonski strogo propisana ( sterilna ambalaža, merenje reziduala hlora i drugih terenskih parametara na licu mesta) što je ona odbila, tvrdeći da voda „ne smrdi stalno i da  npr.večeras više neće smrdeti“. Doneti uzorak u ambalaži nepoznatog porekla koji nije sterilan nije validan i ne može ići u dalju obradu.

Po gradskoj odluci  o javnom vodovodu JKP „Vodovod i kanalizacija“ nadležno je za kvalitet vode do vodomera potrošača, a interna mreža predmetne stambene zgrade na adresi Segedinski put spada u nadležnost stanara zgrade. Da bi osvežili internu instalaciju zgrade gde ima više stanova, kao što je to Vaš slučaj predlažemo ispiranje interne instalacije preko hidrantske mreže kako bi povukli svežu vodu iz našeg distributivnog sistema.“ 

S poštovanjem,

Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj 

Kabinet gradonačelnika


Anka i Slobodan ANDRIC, andri.slobodan@gmail.com Srbija
15.11.2016. 22:15:16
Kkmunalnoj inspekcije podneta je prijava jos 10.08.2016 g. RE213216403 rs;/KOMUNALNA POLICIJA/ u vezi nedozvojenih radnji protiv OSLANSKI JANOSA iz Subotice,a 02.ll.2016 g. takodje podnet ZAHTEV Nacelniku kom.poicije RE237986159rs. sa ZAHTEVOM o dostavi pismena O PREDUZETIM RADNJAMA PROTIV OVDE NAVEDENOG LICA ISTICUCIopsamost OD STRANE POSEDOVANOG KRVOLOCNOG PSA KAKO NAS TAKO I DRUGIH ... sOBZIROM DA NISMO DOBILI NIKAKVA ODGOVOR O PREDUZETIM RADNJAMA -OPASNOST SVAKOG DANA DOZIVLJAVAMO DA NISMO SLOBODNI U SVOM LEGALNOM OBJEKTU-DVORISTU,ULICI ITD. DUZNI SMO DA OD vas TRAZIMO IZVESTAJ KAKO BI PREDUZELI DRUGE RADNJE PROTIV NEIZVRSAVANJA OBAVEZA I OTKLANJANJA OPASNOSTI PO ZIVOT....I DR.tO OCEKUJEMO OD vAS odgovor.hVALA I POZDRAV

Poštovani,

U vezi Vaše prijave protiv Oslanski Janoša upućene Komunalnoj policiji iz Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove dostavljen je sledeći odgovor: 

Uvidom u evidenciju prijava koje vodi komunalna policija, telefonska i lična obraćanja kao i prijave putem elektronske pošte, obaveštavamo Vas da ni jedna prijava od strane gospodina Andrića  protiv Oslanski Janoša, te navoda koje iznosi - nije podneta.

Zahtev o preduzetim radnjama po prijavi -  broj predmet IV-10/II-355-838/201 podnet je 3.11. 2016. godine.  U svom zahtevu stranka je  navela predmet pod brojem  RE -  21321640 RS od 10.08.2016  – koji u ovim slučaju označava broj potvrde o prijemu pošiljke, a ne broj evidentirane prijave kako je navedeno u zahtevu.

U svojoj prijavi stranka navodi policijske službenike inspektora Mihajlovića i radnika Ivkovića, koji ne pripadaju  komunalnoj policiji već MUP-u,  te stoga smatramo da je došlo do zabune prilikom dostavljanja zahteva o preduzetim radnjama.

Stranka je i lično u prostorijama komunalne policije u razgovoru sa načelnikom takođe izjavila da je uputila pogrešan zahtev prema  komunalnoj policiji i da će naknadno dostaviti drugu prijavu. 

S poštovanjem, 

Sekretarijat za inspekcijsko-nadzorne poslove 

Kabinet gradonačelnika


Maja, mmzavisic@gmail.com
15.11.2016. 16:26:20
Poštovani, da li će se u akademskoj 2016/2017. godini dodeljivati gradske stipendije za studente? Hvala unapred.

Poštovana, 

Konkurs za stipendiranje studenata sa teritorije grada Subotice za 2016-2017. godinu objavljen je na sajtu Grada, www.subotica.rs, 17. 11. 2016. godine. Sve informacije možete dobiti na telefon 024 626 883. 

S poštovanjem,

Sekretarijat za društvene delatnosti

Kabinet gradonačelnika


Bojan Jankovic, misterkirberg@gmail.com Srbija
14.11.2016. 20:08:16
Postovan Molim vas da mi odgovorite kako je moguće da je porez na imovinu jednak za objekte u strogom centru na 100 metara od Gradske kuće a i u MZ CENTAR 2 MZ CENTAR 3 naime mi u Mz centar 3 imamo da platimo isti porez na imovinu kao i ovi u MZ Centar 1 iako nam imovina vredi daleko manje od kvadrata u Centar 1 Pitanje je da li će to neko da ispravi jes nije isto imati objekat npr u Štrosmajerovoj i u Marka Oreškovića a sad ispada po porezu da je to isto.

Poštovani, 

Skupština grada Subotice donela je Odluku o određivanju zona i najopremljenije zone na teritoriji grada Subotice („Sl. list grada Subotice“, br. 34/2013, 43/2014 i 38/2015), ovom odlukom određuju se zone i najopremljenija zona na teritoriji grada Subotice za potrebe utvrđivanja poreza na imovinu.

Zone predstavljaju delove teritorije jedinice lokalne samouprave koje nadležni organ (skupština) jedinice samouprave odlukom može odrediti odvojeno za naselja, prema vrsti naselja (selo, grad) i izvan naselja ili jedinstveno za naselja i izvan naselja, prema komunalnoj opremljenosti i opremljenosti javnim objektima, saobraćajnoj povezanosti sa centralnim delovima jedinice lokalne samouprave, odnosno radnim zonama i drugim sadržajima u naselju (član 6. stav 3. Zakona o porezima na imovinu).

Jedinica lokalne samouprave dužna je da na svojoj teritoriji odredi najmanje dve zone (član 6. stav 4. Zakona o porezima na imovinu).

Skupština grada Subotice donela je Odluku o određivanju zona i najopremljenije zone na teritoriji grada Subotice, u kojoj su određene četiri zone i to u zavisnosti od vrsta naselja (selo, grad), komunalne opremljenosti i opremljenosti javnim objektima, saobraćajnoj povezanosti sa centralnim delovima grada Subotice, odnosno radnim zonama i drugim sadržajima u naselju (član 2. Odluke o određivanju zona i najopremljenije zone na teritoriji grada Subotice).

Skupština grada Subotice odredila je zone u skladu sa navedenim odredbama zakona, a sve u svrhu utvrđivanja poreza na imovunu na teritoriji grada Subotice u skladu sa zakonskim odredbama.

Prosečna cena odgovarajućih nepokretnosti po zonama utvrđuje se na osnovu cena ostvarenih u prometu tih nepokretnosti po zonama u periodu od 1. januara do 30. seprtembra godine koja prethodi godini za koju se utvrđuje porez na imovinu. Da bi se cena utvrdila na naveden način, u zoni mora biti najmanje tri prometa, ako nema tri prometa, cena se utvrđuje na osnovu proseka prosečnih cena ostvarenih u graničnim zonama u kojima je u tom periodu bilo najmanje tri prometa. Prosečne cene se moraju odrediti za sledeće grupe nepokretnosti:

  1. građevinsko zemljište;

  2. poljoprivredno zemljište;

  3. šumsko zemljište;

  4. stanovi;

  5. kuće za stanovanje;

  6. poslovne zgrade i drugi (nadzemni i podzemni) građevinski objekti koji služe za obavljanje delatnosti;

  7. garaže i garažna mesta. 

Prilikom određivanja zona na teritoriji jedinice lokalne samouprave, pored navedenih zakonskih odredaba, mora se voditi računa i o tome da zone budu tolike veličine da u njima bude najmanje tri prometa, za sve grupe navedenih nepokretnosti, da bi se mogla odrediti prosečna cena u svrhu utvrđivanja poreza na imovinu. 

S poštovanjem, 

Sekretarijat lokalne poreske administracije 

Kabinet gradonačelnika


Kemenci Noemi, nojcsi16@gmail.com Srbija
09.11.2016. 11:38:19
Poštovani Gradonačelniče,zanima me da li će i kada ove godine biti raspisan konkurs za dodelu stipendija studentima grada Subotice?

Poštovana, 

Komisija za dodelu stipendija studenata je na sednici održanoj 17.11.2016. godine, raspisala Konkurs za dodelu stipendija za studente sa teritorije grada Subotice za školsku 2016/2017. godinu. Sva obaveštenja možete dobiti na telefon 024/626 883. 

S poštovanjem,

Sekretarijat za društvene delatnosti

Kabinet gradonačelnika


Josip Rogic, roguli81@gmail.com Srbija
02.11.2016. 12:46:11
Postovani gradolnacelnice,imam ne reseno stambeno pitanje,u braku sam (oboje zaposleni)roditelji 2 dece koji imaju 6 i 3 godine,podstanari smo ali u losem objektu u kojem redovno placamo sve racune ali bih vas pitao da li postoji neka opstinska kuca koja bi se mogla dati na koriscenje u koju sam ja spreman da investiram da bih priustio svojoj porodici normalan zivot jer ne bih da se upustam u stanbeni kredit a toliko kuca po gradu ima praznih tj niko ne zivi,pa vas molim da razmotrite moj stanbeni problem da ne bih napustao svoj rodni grad i odlazio da radim u inostranstvo da bih obezbedio porodici bolje uslove,unaprad zahvalan

Poštovani,

Grad Subotica u ovom trenutku ne raspolaže praznim uslovnim stanovima, podobnim za stanovanje, a prema odredbama Zakona o stanovanju i Odluke o stanovanju Grad rešava stambene potrebe sledećih kategorija lica:

boraca i ratnih invalida, civilnih invalida rata i članova porodica sa kojima je živeo poginuli učesnik oružanih akcija posle 17.avgusta 1990.godine; lica koja su ostrvarila pravo na materijalno obezbeđenje po propisima o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana, a koja su nesposobna za rad i nemaju članove porodice koji su u radnom odnosu i lica čiji je rad od posebnog značaja za Grad (mladi naučni radnici, umetnici, stručnjaci u određenim oblastima). 

S poštovanjem, 

Sekretarijat za imovinsko-pravne poslove 

Kabinet gradonačelnika


zoran, patrikfilip@yahoo.com srbija
31.10.2016. 10:35:46
bra;ni par sa dvoje male dece i podstanarskim stazom pita gradonacelnika dali postoji neki program za bracne parove sa decom kojim bi resili svoje stambeno pitanje..hvala unapred na odgovoru

Poštovani,

Grad je krajem 2005. godine osnovao Stambeno-kreditni pronatalitetni fond Grada Subotice u cilju podsticanja nataliteta na teritoriji Grada Subotice putem obezbeđivanja sredstava za učešće za bankarski stambeni kredit ili za bankarski kredit za poboljšanje uslova stanovanja za bračne i vanbračne parove sa decom ili za samohrane roditelje, radi rešavanja njihovog stambenog pitanja, uz obezbeđenje značajnih finansijskih povlastica. 

Radi ostvarenja cilja radi kojeg je osnovan, osnivačkim aktom Fonda predviđene su sledeće povlastice za korisnike sredstava Fonda:

-          obezbeđenje učešća kod rešavanja stambenog pitanja uzimanjem kredita kod poslovne banke, s tim da se sredstva za učešće daju korisniku sredstava uz obavezu vraćanja sa rokom otplate do 25 godina (obezbeđenje sredstava za učešće za bankarski stambeni kredit), odnosno do 10 godina (obezbeđenje sredstava za učešće za bankarski kredit za poboljšanje uslova stanovanja), beskamatno;

-          zavisno od broja dece koje korisnik sredstava ima u momentu zaključivanja ugovora, korisnik ostvaruje olakšicu: sa dvoje dece vraća Fondu 75% sredstava, sa troje dece vraća 12,5%, a sa četvoro i više dece oslobađa se obaveze vraćanja sredstava dobijenih za učešće;

-          ukoliko u toku vraćanja sredstava korisnik sredstava poveća broj dece, dobija povlasticu na preostala, neotplaćena sredstva, zaključenjem aneksa ugovora. 

Stambeno-kreditni pronatalitetni fond Grada Subotice ima svoj sajt (www.pronatal.net) na kojem možete naći detaljne informacije u pogledu uslova i načina ostvarivanja prava na sredstva Fonda.

S poštovanjem, 

Kabinet gradonačelnika


КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Informator
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја